Prośba o identyfikację zdjęć
Prośba o identyfikację zdjęć
Jestem w posiadaniu kilku zdjęć które zostały wykonane na terenie Angielskiego Obozu jenieckiego Brahnau bei Bromberg. Widac na nich tą samą wieżę którą widać na zdjęciach z obozu RAD. Czy coś wiadomo na temat tego angielskiego obozu? Zdjęcia wykonano w październiku 1940 roku.
- Załączniki
-
- 48.jpg (77.6 KiB) Przejrzano 7392 razy
-
- 54.jpg (67.45 KiB) Przejrzano 7392 razy
-
- 55.jpg (74.21 KiB) Przejrzano 7392 razy
-
- 62.jpg (62.13 KiB) Przejrzano 7392 razy
Re: Prośba o identyfikację zdjęć
Zdjęcia są z obozu dla herbaciarzy, którzy byli oddelegowani ze Stalagu XX A(Toruń) do D.A.G. Fabrik Bromberg. W brygadach roboczych pracowali przy budowie dróg i kopaniu rowów pod kable energetyczne. Obóz znajdował się między zbiornikiem sendymentacyjnym a budynkami filtrów, przy torach kolejowych Bydgoszcz -Toruń. Dzisiaj w tym miejscu znajduje się ogród działkowy.
- Załączniki
-
- Angole.jpg (80.49 KiB) Przejrzano 7341 razy
Byly jeszcze jakies inne podobozy w Bydgoszczy? Jakas numeracja?
-
lisiogonek
- brak
Wiem że jacyś jeńcy angielscy pracowali na kolejce w Białośliwiu. Konkretnie robili na odcinku drogowym i jakoś bliżej początku wojny . Nie pamiętam z jakiego obozu i jak długo ale pracowali na pewno . Może to jakoś koresponduje z tym tematem?
"Fajw o kloki" ze Stalagu XX A pracowali w różnych miejscach. Najdalej na zachód od Torunia, odnotowaną miejscowością było Nakło. Może też byli w Bialośliwiu, niestety nie ma na ten temat informacji.
Ciekawe nakrycia głowy tych jeńców angielskich.
-
lisiogonek
- brak
Poszukałem książkę "Wyrzyska Kolej Powiatowa Rys Historyczny" autorstwa moich szanownych Kolegów. Na rzeczony temat jest krótka notka którą tu zacytuję: "W październiku 1940 roku utworzono oddział roboczy jeńców brytyjskich obozu w Toruniu - Komando Stalag XXA Thorn. Liczył on od 300 do 1000 jeńców którzy pracowali w warsztatach i na odcinku torowym kolei wyrzyskiej" .