Mielno - Unieście

Zagadki które zostały rozwiązane.

Moderator: krajan

wichura
brak

Mielno - Unieście

Post autor: wichura »

Wszyscy skupili się na konkursie odpuszczając jakby foto-zagadki. W końcu jak ktoś miał jakiś pomysł na zdjęcie to nie sprzedawał go tu, więc... Chyba czas Was rozruszać, co nie? :)
Na początek - coś trudnego... Jakie było przeznaczenie tego obiektu i gdzie był (część budynków nadal tam jest) on zlokalizowany?
Załączniki
37.jpg
37.jpg (102 KiB) Przejrzano 12895 razy
szesnasty
brak

Re: 37

Post autor: szesnasty »

Niski i dłuuuuugi.
Nie wiem dlaczego, skojarzył mi się z izbą wytrzeźwień ;)
wichura
brak

Z tego co wiem to na pewno tam izby wytrzeźwień nie było. Choć śmiem podejrzewam, że były czasy, gdy o napoje wyskokowe było w tym miejscu łatwo ;) Ale, ale! Nie wspomniałem jeszcze, że nie znajduje się on w Bydgoszczy. Tu zdjęcie innego obiektu z tego samego kompleksu.
Załączniki
woda.jpg
woda.jpg (94.82 KiB) Przejrzano 12849 razy
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Proszę pisać na początku zagadki czy to Bydgoszcz lub teren kraju !
szesnasty
brak

Post autor: szesnasty »

wichura pisze:Z tego co wiem to na pewno tam izby wytrzeźwień nie było. (...)

Wiem, wiem.
Bydgoska izba wytrzeźwień wyglądała tak: https://www.google.pl/maps/@53.1258525, ... 312!8i6656
Stąd moje dalekie (niskie i długie) skojarzenie :)
wichura
brak

Szesnasty, nie znam Cię, ale wydajesz się być rozsądnym człowiekiem na poziomie, a tym czasem...

szesnasty pisze:Wiem, wiem.
Bydgoska izba wytrzeźwień
...

...Nie spodziewałem się, że tak dobrze znasz ten obiekt. ;) Większość jego "gości" później nawet na torturach skłonna była zaprzeczać, że tam wizytowali :):)
A już całkiem poważnie - żeby była jasność! Obiekt ze zdjęć jest na TERYTORIUM POLSKI, ale POZA BYDGOSZCZą...
wichura
brak

Ustaliliśmy już, że nie jest to Bydgoszcz. Więc co...? A jeśli spojrzelibyśmy sprzed (a właściwie zza - bo to widok "od tyłu") tego obiektu to wówczas ukaże nam się taki oto obrazek:
Załączniki
woda.jpg
woda.jpg (40.96 KiB) Przejrzano 12808 razy
jaras
BSMZ Bunkier

Ta woda to rzeka Wisła.
wichura
brak

jaras pisze:Ta woda to rzeka Wisła.

Zapewniam, że ta rzeka to nie Wisła, a to miasto widoczne po drugiej stronie zbiornika to nie Bydgoszcz. I podobnie - żaden z widocznych drogowskazów do Bydgoszczy nie doprowadzi :?:
Załączniki
drogowskaz.jpg
drogowskaz.jpg (116.05 KiB) Przejrzano 12745 razy
jaras
BSMZ Bunkier

O prom :)
Macio
BSMZ Bunkier

Post autor: Macio »

Tak mi si skojarzyło obiektami z 8 Batalionem Saperów MW w Dziwnowie - ale zbiornik chyba za duży, no i chyba tam widać z tyłu bloki bynajmniej nie 4 - piętrowe (czyli nie Kamień Pomorski)...
Macio
BSMZ Bunkier

Drugi strzał: Unieście? - Nie wiem, jaka jednostka (wikimapia nie podpowiada ;) - ale w czasie II woj. św. znajdowała się tam chyba szkoła pilotów wodnosamolotów.
wichura
brak

W "1 z 10" jest zasada, że liczy się pierwsza odpowiedź. Jednak prawidłowa odpowiedź padła :)

Macio pisze:Drugi strzał: Unieście? - Nie wiem, jaka jednostka (wikimapia nie podpowiada ;) - ale w czasie II woj. św. znajdowała się tam chyba szkoła pilotów wodnosamolotów.

Tak jest! Gratuluję! Dokładnie to miejsce. Mielno - Unieście było niegdyś bazą wodnosamolotów. Później stacjonowało tu LWP. Betonowa droga schodząca do jeziora to nie prom, a... Właśnie! Co to jest tego do końca nie wie nikt. Sporo wersji, domysłów i spekulacji równolegle krąży. Większość uważa, że tu zwyczajnie wodowano samoloty na wody Jamna, ale niektórzy twierdzą nawet, że za czasów PRL "coś" zakopano pod wodą i to była droga do jakichś tajemniczych zbiorników.
Tu nie rozstrzygniemy tego czy mity to tylko mity. Natomiast kilkanaście lat temu wojsko się wyprowadziło i oczywiście zaczęła się grabież. Były tu oprócz budynków jednostki i hangarów także schrony (częściowo zalane). Niestety z czasem budynki ulegają wyburzeniu, a dziś ten teren jest prywatny. Co więcej został rozparcelowany na działki i sprzedawany po kawałku. Deweloperzy grunt położony 400 m od morza kupią chętnie, więc na zdjęciach poniżej zobaczycie już stojące apartamentowce. Los pozostałych budynków pewnie też jest wiec przesądzony.
Kolejny raz dowód, że ekonomia wygrywa z historią, a nawet z turystyką. Widać w Mielnie wolą plażowiczów od pasjonatów :(
Załączniki
mielno1.jpg
mielno1.jpg (111.07 KiB) Przejrzano 12658 razy
Jedyną na tyle szeroką rzeką w Polsce jest Wisła, ale to nie rzeka ;)<br />Zaś to miasto to faktycznie nie Kamień Pom. Choć Koszalin wielkim organizmem miejskim przecież też nie jest :P
Jedyną na tyle szeroką rzeką w Polsce jest Wisła, ale to nie rzeka ;)
Zaś to miasto to faktycznie nie Kamień Pom. Choć Koszalin wielkim organizmem miejskim przecież też nie jest :P
mielno2.jpg (85.52 KiB) Przejrzano 12658 razy
mielno3.jpg
mielno3.jpg (108.23 KiB) Przejrzano 12658 razy
Tak to wygląda od ulicy. Bardziej jak teren poprzemysłowy. Z zakazem wstępu, więc niewiele osób w zasadzie się zainteresuje...
Tak to wygląda od ulicy. Bardziej jak teren poprzemysłowy. Z zakazem wstępu, więc niewiele osób w zasadzie się zainteresuje...
mielno4.jpg (163.54 KiB) Przejrzano 12658 razy
Na sprzedaż... Więc jak? Zrzutka? ;)
Na sprzedaż... Więc jak? Zrzutka? ;)
mielno5.jpg (91.69 KiB) Przejrzano 12658 razy
mielno6.jpg
mielno6.jpg (76.04 KiB) Przejrzano 12658 razy
mielno7.jpg
mielno7.jpg (55.66 KiB) Przejrzano 12658 razy
Większość osób wybiera spacer plażą wzdłuż morza. Tym czasem idąc od strony jeziora zobaczymy najwięcej
Większość osób wybiera spacer plażą wzdłuż morza. Tym czasem idąc od strony jeziora zobaczymy najwięcej
mielno9.jpg (106.75 KiB) Przejrzano 12658 razy
Z całego oryginalnego ogrodzenia wokół jednostki jakimś cudem ostał się ten kawałek...
Z całego oryginalnego ogrodzenia wokół jednostki jakimś cudem ostał się ten kawałek...
mielno8.jpg (138.87 KiB) Przejrzano 12658 razy
Macio
BSMZ Bunkier

Wichura, fajna relacja - nigdy tam nie byłem, i wygląda na to, że już nie zdążę tego naocznie obejrzeć :(
Awatar użytkownika
rower
BSMZ Bunkier

Post autor: rower »

Dokładnie, tak jak napisał Macio, świetne miejsce i ciekawa historia, w sam raz do działu "ZABYTKI I CIEKAWE OBIEKTY Polska, Europa, Świat" :1
wichura
brak

rower pisze:do działu "ZABYTKI I CIEKAWE OBIEKTY Polska, Europa, Świat" :1

Nie mam nic przeciwko by admin to zrobił, choć osobiście nie uważam tego miejsca za specjalnie niezwykłe. Ciekawsza jest sama historia i nietypowe przeznaczenie (wodnosamoloty), aniżeli dzisiejszy stan obiektu. Nie polecam penetrowania terenu samodzielnie bo jest on prywatny i co więcej jakaś ochrona jest stale na miejscu (w przyczepie kempingowej) i ponoć nie jest skłonna do żadnych negocjacji ;)
jaras
BSMZ Bunkier

Bardzo podobne miejsce o tym samym przeznaczeniu jest w Rogowie/k Mrzeżyna.
ODPOWIEDZ