Noc na zamku 14/15 VII 2018

Zdjęcia z imprez, wyjazdów, spotkań, itp.
wichura
brak

Noc na zamku 14/15 VII 2018

Post autor: wichura »

Wczorajszą noc spędziliśmy w trasie na zamek w Nowym Jasińcu oraz na przedzamczu tejże warowni. Tym razem udaliśmy się na wycieczkę w bardzo kameralnym, aczkolwiek niezwykle serdecznym i sympatycznym, gronie pod przewodnictwem, a także opieką wiedzową ;), Roberta Grochowskiego. Patrząc na to co mamy za oknem dzisiejszego wieczoru, a także to, co mieliśmy przedwczoraj, termin udało się wybrać idealnie, choć pogody do końca nikt nie jest przewidzieć. W bardzo pogodną i ciepłą noc przeszliśmy ok. 30 km, a po krótkim spoczynku dołożyliśmy w drodze powrotnej przeszło 10. Ekipa była jednak bardzo wytrwała i dzielna (psychicznie). Mimo widocznego zmęczenia na twarzach niektórych doszliśmy w doskonałych nastrojach i wyglądaliśmy (chyba?) na zadowolonych.
Ze swej strony chciałbym podziękować za towarzystwo, rozmowy, serdeczność, chęć dzielenia się przy ognisku tym, co plecaki doniosły. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś spotkamy się na wędrówkach z Bunkrem (względnie innych wyprawach). Gratulacje dla uczestników bo okazali się niezmordowani utrzymując imponującą średnią prędkość 6 km/h (tylko aby teraz potencjalni uczestnicy przyszłych wypraw z "Bunkrem" nie przerazili się. Tempo było dostosowane do możliwości i chęci uczestników). Oczywiście po drodze i na samym zamku nie zabrakło garści informacji historycznych, o które zadbał Robert.
A teraz to, na co wszyscy najbardziej czekacie. Zdjęcia:
Załączniki
miejsce zbiórki
miejsce zbiórki
zamek1.jpg (116.42 KiB) Przejrzano 7547 razy
Wszyscy tacy uśmiechnięci (jeszcze) bo nie mają pojęcia, co ich czeka ;)
Wszyscy tacy uśmiechnięci (jeszcze) bo nie mają pojęcia, co ich czeka ;)
zamek2.jpg (92.27 KiB) Przejrzano 7547 razy
W porównaniu z czerwcem było ciemniej, ale jednak nadal noc była jasna. Szkoda jednak, ze bezksiężycowa...
W porównaniu z czerwcem było ciemniej, ale jednak nadal noc była jasna. Szkoda jednak, ze bezksiężycowa...
zamek3.jpg (33.96 KiB) Przejrzano 7547 razy
&quot;Co tam jest napisane?&quot;<br />&quot;Nie wiem, jest ciemno&quot;<br />&quot;no to idziemy dalej!&quot; :)
"Co tam jest napisane?"
"Nie wiem, jest ciemno"
"no to idziemy dalej!" :)
zamek4.jpg (50.26 KiB) Przejrzano 7547 razy
Najbardziej odblaskową częścią wyposażenia okazały się... karimaty. Nasza droga jednak z rzadka wychodziła do drogi publiczne. Szliśmy głównie przepięknymi lasami
Najbardziej odblaskową częścią wyposażenia okazały się... karimaty. Nasza droga jednak z rzadka wychodziła do drogi publiczne. Szliśmy głównie przepięknymi lasami
zamek5.jpg (35.07 KiB) Przejrzano 7547 razy
Nie sposób było nie zatrzymać się na Dębowej Górze, gdzie doszło do potyczki z Niemcami 4/5 IX 1939 r.
Nie sposób było nie zatrzymać się na Dębowej Górze, gdzie doszło do potyczki z Niemcami 4/5 IX 1939 r.
zamek6.jpg (81.41 KiB) Przejrzano 7547 razy
... o której oczywiście w ciekawy sposób opowiedział na Robert
... o której oczywiście w ciekawy sposób opowiedział na Robert
zamek7.jpg (69.54 KiB) Przejrzano 7547 razy
Najważniejszy punkt programu ;)
Najważniejszy punkt programu ;)
zamek8.jpg (119.2 KiB) Przejrzano 7547 razy
cichutko... Wszyscy śpią ;)
cichutko... Wszyscy śpią ;)
zamek9.jpg (120.98 KiB) Przejrzano 7547 razy
wichura
brak

Re: Noc na zamku 14/15 VII 2018

Dalsza część relacji z tego, co wydarzyło się już rano. Doszliśmy do Koronowa na lody i tam po ich zakupie okazało się, że mamy do PKSu... 4 minuty, bądź przeszło półtorej godziny. Oczywiście zdążyliśmy ( na wcześniejszy ;) )
Załączniki
Świezi, wypoczęci, czyści i wyspani :D
Świezi, wypoczęci, czyści i wyspani :D
zamek12.jpg (123.59 KiB) Przejrzano 7544 razy
Podczas wykładu ;)
Podczas wykładu ;)
zamek10.jpg (153.77 KiB) Przejrzano 7544 razy
gruszki na wierzbie? Nie, to gruszki na gruszy, o których wspominały już... średniowieczne kroniki
gruszki na wierzbie? Nie, to gruszki na gruszy, o których wspominały już... średniowieczne kroniki
zamek11.jpg (98.44 KiB) Przejrzano 7544 razy
Sporo się ostatnio w okolicy zamku pozmieniało...
Sporo się ostatnio w okolicy zamku pozmieniało...
zamek13.jpg (131.95 KiB) Przejrzano 7544 razy
A w Gniewie zapłacilibyśmy 15 zł ;)
A w Gniewie zapłacilibyśmy 15 zł ;)
zamek14.jpg (145.32 KiB) Przejrzano 7544 razy
Niestety, trzeba się zbierać...
Niestety, trzeba się zbierać...
zamek15.jpg (151.82 KiB) Przejrzano 7544 razy
Po drodze jednak zatrzymaliśmy się na przepyszny posiłek :)
Po drodze jednak zatrzymaliśmy się na przepyszny posiłek :)
zamek16.jpg (172.83 KiB) Przejrzano 7544 razy
Owszem, mieliśmy ciepły dzień... Ale żeby aż tak?!
Owszem, mieliśmy ciepły dzień... Ale żeby aż tak?!
zamek17.jpg (97.83 KiB) Przejrzano 7544 razy
wichura
brak

A na koniec ciekawostka... Aparat potrafi czasem sprawić psikusa... Było już "dzisiaj" (a więc po północy), gdy zrobiliśmy to zdjęcie :shock:
Załączniki
zamek21.jpg
zamek21.jpg (39.14 KiB) Przejrzano 7544 razy
Robert Grochowski
brak

Post autor: Robert Grochowski »

Pięknie dziękuję za garść wspomnień z rajdu i zdjęcia. Nocleg przy ognisku pod gwiazdami - bezcenne :1
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Nie widziałem jeszcze tego zamku 'z bliska'. 'Duchem' byłem z Wami, bo w sobotę po południu, przejeżdżałem w pobliżu, a w niedzielę wracałem. (Członek rodziny obchodził 40-stkę i już długo wcześniej znany był termin wyjazdu)

Rejon zamku to podobno teren prywatny... :?: Czy można tam swobodnie się poruszać i zwiedzać, czy trzeba się wcześniej z kimś umówić?
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

BYDZIAK 1958 pisze:Nie widziałem jeszcze tego zamku 'z bliska'. 'Duchem' byłem z Wami, bo w sobotę po południu, przejeżdżałem w pobliżu, a w niedzielę wracałem. (Członek rodziny obchodził 40-stkę i już długo wcześniej znany był termin wyjazdu)

Rejon zamku to podobno teren prywatny... :?: Czy można tam swobodnie się poruszać i zwiedzać, czy trzeba się wcześniej z kimś umówić?
Wybacz za zwłokę w odpowiedzi :) Przy zamku byłem kilkakrotnie i nie musiałem się umawiać z kimkolwiek.
ODPOWIEDZ