Magazyn amunicji w Fordonie
Magazyn amunicji w Fordonie
Kolejny raz zawierzyłem autobiograficznej , wspomnieniowej, 2 tomowej powieści autorstwa pil. Janusza Meissnera pt. " Wiatr w podeszwach " W wielu fragmentach książki autor wspomina i opisuje swój pobyt w naszym mieście w różnych okolicznościach.
W jednym z fragmentów czytamy o magazynie amunicji w Fordonie . Długo zastanawiałem się , gdzie mieścił się wspomniany magazyn i czy coś po nim pozostało do dnia dzisiejszego ? Pewnego dnia wjechałem w ul . Magazynową 11 i ..Eureka !
Czy to mógł być wspomniany przez autora magazyn ?
W jednym z fragmentów czytamy o magazynie amunicji w Fordonie . Długo zastanawiałem się , gdzie mieścił się wspomniany magazyn i czy coś po nim pozostało do dnia dzisiejszego ? Pewnego dnia wjechałem w ul . Magazynową 11 i ..Eureka !
Czy to mógł być wspomniany przez autora magazyn ?
- Załączniki
-
- 20180719_210403.jpg (72.46 KiB) Przejrzano 4953 razy
-
- 20180719_211440.jpg (145.94 KiB) Przejrzano 4953 razy
-
- 20180719_210352.jpg (140.7 KiB) Przejrzano 4953 razy
-
- Czy to ten magazyn amunicji ?
- 20180706_174342.jpg (140.36 KiB) Przejrzano 4953 razy
-
- Czy to bocznica do tego magazynu ?
- 20180706_174404.jpg (155.33 KiB) Przejrzano 4953 razy
-
- Magazyn ?
- 20180706_174629.jpg (150.27 KiB) Przejrzano 4953 razy
-
- Budynek administracyjny i wspomniana portiernia.
- 20180706_174648.jpg (140.05 KiB) Przejrzano 4953 razy
- zecer
- brak
- Kontakt:
Re: Magazyn amunicji w Fordonie
Andrzeju, co to za "okoliczności przyrody" opisuje Meissner? Jaki rok, jakieś manewry?
Zaciekawiła mnie postać dowódcy korpusu.
Zaciekawiła mnie postać dowódcy korpusu.
pozdrawiam znad kaszty
http://zecernia.com/html
...bo gdzie tylko dwóch się bije, tam zawsze Polak trzeci chętnie łba nadstawi
J. Meissner opisuje realizację produkcji (zaginionego) filmu pt. " Gwieździsta Eskadra " w reżyserii Leonarda Buczkowskiego z ok. 1930 r.
Wytwórnia " Klio-Film " w W-wie . Plenery na poligonie w Biedrusku . Sam Meissner był autorem scenariusza , dublerem pilota jednego z głównych bohaterów , oraz współautorem zdjęć lotniczych.
Dowódcę korpusu wspomina lakonicznie tylko w tym fragmencie , jako ogromie zapracowanego .
Może ten fragment książki trochę rozjaśni temat ?
Mnie zainteresowało określenie zawarte w tekście ; ...cyt. " magazyny fabryczne w Fordonie "
... fabryczne .
Wytwórnia " Klio-Film " w W-wie . Plenery na poligonie w Biedrusku . Sam Meissner był autorem scenariusza , dublerem pilota jednego z głównych bohaterów , oraz współautorem zdjęć lotniczych.
Dowódcę korpusu wspomina lakonicznie tylko w tym fragmencie , jako ogromie zapracowanego .
Mnie zainteresowało określenie zawarte w tekście ; ...cyt. " magazyny fabryczne w Fordonie "
... fabryczne .
- Załączniki
-
- 20180722_235256.jpg (157.05 KiB) Przejrzano 4898 razy
Budynki na zdjęciach, to pozostałości po Fabryce Papy Dachowej "Impregnacja".
Czy w książce nie pomylono Fordonu z Osową Górą?
Czy w książce nie pomylono Fordonu z Osową Górą?
To jest prawdopodobne , ale ten dystans 15 km. który musiał pokonać Meissner z lotniska ...niby do Fordonu mnie zastanawia. Może i na Osową Górę z lotniska jest podobny dystans ? Upływ czasu potrafi namieszać w pamięci.
- zecer
- brak
- Kontakt:
AERO pisze:J. Meissner opisuje realizację produkcji (zaginionego) filmu pt. " Gwieździsta Eskadra " w reżyserii Leonarda Buczkowskiego z ok. 1930 r.
Dzięki za info, mnie interesuje dowódca Korpusu po 1935 r., a w czasie kręcenia filmu stanowisko to piastował gen. dyw. Kazimierz Dzierżanowski.
pozdrawiam znad kaszty
AERO pisze:To jest prawdopodobne , ale ten dystans 15 km. który musiał pokonać Meissner z lotniska ...niby do Fordonu mnie zastanawia. Może i na Osową Górę z lotniska jest podobny dystans ? Upływ czasu potrafi namieszać w pamięci.
Ten dystans(15 km), odpowiada odległości od lotniska do Fordonu, na Osową Górę jest znacznie bliżej.
To moze chodzi o to samo miejsce? viewtopic.php?f=28&t=8276
No to ktoś nieźle popłynął z tą informacją