Wagner Weg

Dział rozpoznania. Tutaj również można zadawać pytania na tematy związane z tematyką forum.
unitra
brak

Wagner Weg

Post autor: unitra »

Cześć kochani!

Pomogliście mi już parę razy - i domyślam się, że dla Was takie zadanie to bułka z masłem albo nawet pestka :)... tak króciutko:

Która z dzisiejszych ulic naszej Bydgoszczy - to międzywojenna ulica Richard Wagner Weg 3 ? Znalazłam list mojego pradziadka do prababki,tak właśnie zaadresowany i przyznaję: nie umiem odnaleźć tego na starych mapach... nawet nie wiem gdzie patrzeć.

Pozdrawiam forumowiczów i z góry przepraszam, jesli nie ten dział. :))
Iza
Awatar użytkownika
MWS
brak

Re: Wagner Weg

Post autor: MWS »

Dawna ulica Richard Wagner Weg - to późniejsza (do dzisiaj) ulica Ziemska.
Boczna od Kujawskiej w stronę lotniska.
unitra
brak

Tego to bym się nie spodziewała, że to Glinki... !:)

Ślicznie dziękuję za pomoc ! Wiedziałam, że z takim pytaniem to tylko tutaj. :) Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Ja również nie spotkałem się z taką nazwą ulicy, zarówno niemiecką, jak i polską... :oops:

MWS jak zawsze, bardzo tutaj wszystkim pomaga. :1

Dla uzupełnienia fragment planu miasta.
Załączniki
Ziemska.JPG
Ziemska.JPG (40.47 KiB) Przejrzano 5349 razy
unitra
brak

Bydziak, dziękuję! Wszystko się zgadza... sprawdziłam w Księdze Adresowej - przy ul. Ziemskiej, jest nazwisko moich przodków. :D

Stał tam parterowy dom i jak patrzę na googlach - stoi nadal. Jak znajdę troszkę czasu, to w ramach ciekawostki poskanuję zdjęcia - bo razem z listem, dostałam w spadku karton zdjęć m.in z tego miejsca, z lat "wojennych". :)
ODPOWIEDZ