Blondynki w Puszczy vol.1 - 09.02.2019
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Blondynki w Puszczy vol.1 - 09.02.2019
9 lutego dwie blondynki idą w las. Za punkt honoru stawiamy sobie przejście od początku do końca czarnego szlaku "Komputerków", wiodącego z Bydgoszczy do Solca Kujawskiego. Odważnych zapraszamy, by nam towarzyszyli. Oto kilka szczegółów na temat wyprawy:
START: 9 lutego, 8.00 na pętli tramwajowej Glinki
długość trasy: 30 km
tempo: żwawe (w sam raz, żeby nie zmarznąć, choć czas na pstrykanie zdjęć też się znajdzie)
META: godz. 17.00 w Solcu Kujawskim (+/- 1h) - będziemy jak dojdziemy. Z Solca jeżdżą pociągi, PKS-y, busy... Coś się na pewno trafi.
Za nikogo nie odpowiadamy i niczego nie obiecujemy. Maruderów zostawiamy wilkom na pożarcie. Ewentualnie zapewnić możemy środki opatrunkowe na obtarte nogi i dużą dawkę czarnego humoru.
Dla największych twardzieli zaplanowany jest dłuższy postój przy Jeziorze Jezuickim, gdzie będzie się można odświeżyć i ochłodzić (mamy nadzieję, że w przeręblu, bo wtedy dostaje się więcej lajków za foteczki).
Do zobaczenia wkrótce!
START: 9 lutego, 8.00 na pętli tramwajowej Glinki
długość trasy: 30 km
tempo: żwawe (w sam raz, żeby nie zmarznąć, choć czas na pstrykanie zdjęć też się znajdzie)
META: godz. 17.00 w Solcu Kujawskim (+/- 1h) - będziemy jak dojdziemy. Z Solca jeżdżą pociągi, PKS-y, busy... Coś się na pewno trafi.
Za nikogo nie odpowiadamy i niczego nie obiecujemy. Maruderów zostawiamy wilkom na pożarcie. Ewentualnie zapewnić możemy środki opatrunkowe na obtarte nogi i dużą dawkę czarnego humoru.
Dla największych twardzieli zaplanowany jest dłuższy postój przy Jeziorze Jezuickim, gdzie będzie się można odświeżyć i ochłodzić (mamy nadzieję, że w przeręblu, bo wtedy dostaje się więcej lajków za foteczki).
Do zobaczenia wkrótce!
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Blondynki w Puszczy vol.1 - 09.02.2019
Ja pewnie byłbym gdzieś tam po drodze, pozostawiony na pożarcie przez wilki, więc nie wezmę udziału w wyprawie. Wilki pozostaną jeszcze jakiś czas głodne.
Mnie jednak ciekawi, (a może i innych ewentualnych 'wędrowców'), co to takiego ten szlak "Komputerków"
A przy okazji dodam, że bliżej by było, nie udając się nad jezioro... 
Mnie jednak ciekawi, (a może i innych ewentualnych 'wędrowców'), co to takiego ten szlak "Komputerków"
Chodzi o Piecki są blisko szlaku .
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Czarny szlak przez Puszczę. Zahaczymy o jezioro w Pieckach
Jak ktoś będzie miał siłę i nie odpadnie, a nam się nie spodoba, to tam właśnie zakończy spacer z nami
Jak ktoś będzie miał siłę i nie odpadnie, a nam się nie spodoba, to tam właśnie zakończy spacer z nami
- Załączniki
-
- czarny.PNG (87.57 KiB) Przejrzano 10071 razy
Bydziak, nie wymiękaj! Za bardzo Cię lubimy, żeby Cię w lesie zostawić! Co innego Misię...BYDZIAK 1958 pisze:Ja pewnie byłbym gdzieś tam po drodze, pozostawiony na pożarcie przez wilki, więc nie wezmę udziału w wyprawie. Wilki pozostaną jeszcze jakiś czas głodne.
Tu masz odpowiedź:BYDZIAK 1958 pisze:Mnie jednak ciekawi, (a może i innych ewentualnych 'wędrowców'), co to takiego ten szlak "Komputerków"
https://wirtualneszlaki.pl/szlaki-piesz ... szy-czarny
Co do tej nazwy to jest mnóstwo legend. Zapewne będzie okazja o tym porozmawiać po drodze
W ogóle trasa bardzo ciekawa bo w tej części lasu spotkamy zapewne niewiele osób. Zresztą podobny szlak przeszliśmy nocą latem i wówczas wszyscy uczestnicy byli zadowoleni (no dobra, czy byli - nie wiadomo, ale mówili, że są byle tylko ich z lasu wyprowadzić
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Dodam, że nie trzeba być blądynkom, blomdynką ani nawet blondynem 
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^ Tu właściwie piszesz o mnie... Bardzo nie lubię zimnej wody brrr.Misia pisze:
Być może kiedyś wybiorę się z Wami na inną wycieczkę, z dala od zimnej wody, a najlepiej gdy będzie ciepło.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Ależ z nami będzie gorrrrrrąco 
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^
W to, to wieżę.
Ale tak na serio, choć ciężko pisać o swoich słabościach, muszę przyznać że ostatnio zaniedbałem swą kondycję, zarówno pieszą jak i rowerową. Ta piesza, to może jeszcze jako tako, - gdy 'poluję' na ujęcia do 'porównawczych', to trochę się na chodzę. Ale to pikuś w porównaniu do Waszej wyprawy. Jest postanowienie, że w tym roku będzie to 'naprawiane'. Na pewno, (jeśli nic mi nie będzie kolidowało), jeśli będzie tu planowa wycieczka do 'D.A.G', to na pewno z Wami pójdę, tym bardziej, że tam, z tego co tu piszecie, jest coraz mniej do oglądania...
W to, to wieżę.
Ale tak na serio, choć ciężko pisać o swoich słabościach, muszę przyznać że ostatnio zaniedbałem swą kondycję, zarówno pieszą jak i rowerową. Ta piesza, to może jeszcze jako tako, - gdy 'poluję' na ujęcia do 'porównawczych', to trochę się na chodzę. Ale to pikuś w porównaniu do Waszej wyprawy. Jest postanowienie, że w tym roku będzie to 'naprawiane'. Na pewno, (jeśli nic mi nie będzie kolidowało), jeśli będzie tu planowa wycieczka do 'D.A.G', to na pewno z Wami pójdę, tym bardziej, że tam, z tego co tu piszecie, jest coraz mniej do oglądania...
Szlak został wyznaczony w 1973 przez członków Klubu Krajoznawczego PTTK „Komputerki”, działającego przy Zakładzie Elektronicznej Techniki Obliczeniowej „ZETO”. Stąd też jego nazwa: "Szlak Komputerków"BYDZIAK 1958 pisze:Mnie jednak ciekawi, (a może i innych ewentualnych 'wędrowców'), co to takiego ten szlak "Komputerków"![]()
Potwierdzam - pracowałem wówczas w ZETO, należałem do PTTK, ale szlaku nigdy nie przeszedłem. Teraz nadarzyła się okazja, niestety jestem chwilowo uziemionybunkier pisze:Szlak został wyznaczony w 1973 przez członków Klubu Krajoznawczego PTTK „Komputerki”, działającego przy Zakładzie Elektronicznej Techniki Obliczeniowej „ZETO”. Stąd też jego nazwa: "Szlak Komputerków"BYDZIAK 1958 pisze:Mnie jednak ciekawi, (a może i innych ewentualnych 'wędrowców'), co to takiego ten szlak "Komputerków"![]()
A dla ścisłości pełna nazwa zakładu to Zakład Elektronicznej Techniki Obliczeniowej Przedsiębiorstwo Państwowe,w skrócie ZETO Bydgoszcz (wówczas w każdym województwie był taki zakład).
Dzięki Andrzej za podanie pełnej nazwy
O ile dobrze pamiętam, to na budynku był neon ZETO.
O ile dobrze pamiętam, to na budynku był neon ZETO.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Dziękuję kolegom za wyjaśnienie nazwy Komputerków
Melduję, że blondynki (z łysym rudym) przeszły dzielnie całą trasę od kropki (którą w terenie zasłoniły brzydkie reklamy firmy z ptakiem w nazwie) do kropki.
Niestety nie znalazł się ani jeden odważny (Leszek z racji bycia małżem się nie liczy) człowieczek, który by z nami maszerował
Poniżej fotorelacja na dowód przejścia i atrakcyjności puszczańskich szlaków. Mam nadzieję, że w drugiej edycji znajdzie się chociaż jeden dzielny turysta, który podoła wyzwaniu przejścia i wytrzymania z nami na kolejnym szlaku
Odwagi!
Melduję, że blondynki (z łysym rudym) przeszły dzielnie całą trasę od kropki (którą w terenie zasłoniły brzydkie reklamy firmy z ptakiem w nazwie) do kropki.
Niestety nie znalazł się ani jeden odważny (Leszek z racji bycia małżem się nie liczy) człowieczek, który by z nami maszerował
Poniżej fotorelacja na dowód przejścia i atrakcyjności puszczańskich szlaków. Mam nadzieję, że w drugiej edycji znajdzie się chociaż jeden dzielny turysta, który podoła wyzwaniu przejścia i wytrzymania z nami na kolejnym szlaku
- Załączniki
-
- Zaczynamy w dobrych humorach :)
- 2.JPG (95.91 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Pomnik zamordowanych przez hitlerowców w 1939
- 3.JPG (115.39 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Przed nami jakiś milion takich górek
- 4.JPG (107.04 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Ale od tego jesteśmy, żeby się wspierać ;)
- 5.JPG (87.54 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Zapomniany cmentarz
- 1.JPG (124.13 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Co jakiś czas mijaliśmy odważnych rowerzystów :)
- 7.JPG (107.51 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- A od ok 8 km, po szukaniu słabo widocznych znaczków szlaku, byliśmy zaskoczeni ilością nowych tablic!
- 9.JPG (105.75 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- 6.JPG (111.13 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Dobrze, że nikt więcej nie przyszedł, ciastek nie wyjadał :P
- 8.JPG (107.75 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Termometrem może nie jestem, ale temperaturę dla koleżanki sprawdzić mogę ;)
- 11.JPG (64.35 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Nie, nie wrzuciliśmy jej za karę, sama wlazła
- 12.JPG (74.18 KiB) Przejrzano 9854 razy
-
- Co to się porobiło? Kolejna tablica?
- 10.JPG (121.86 KiB) Przejrzano 9854 razy
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
cd.
- Załączniki
-
- Ścieżka się zwężyła
- 14.JPG (131.2 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Nowe atrakcje na szlaku - tablica i pomnik Czesława Jóźwiaka
- 16.JPG (82.67 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- I oczywiście kolejna mapka szlaku!
- 17.JPG (81.17 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Ścianka, którą znamy z rajdów zimowych przez Puszczę
- 13.JPG (115.84 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Być może tędy będzie wiodła następna edycja blondynek ;)
- 19.JPG (119.88 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Miłość w Rudach (do rudego?)
- 20.JPG (86.47 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Piękny, lecz zaniedbany dworek
- 21.JPG (117.47 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Kolejny pomnik na trasie
- 18.JPG (135.12 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Aż tak brzydcy nie są :P
- 24.JPG (134.14 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Grupenfoto
- 23.JPG (153.72 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- Wiejskie atrakcje
- 25.JPG (80.4 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- I znów pomnik ofiar hitlerowców
- 22.JPG (124.83 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- I w końcu ona! Kropka końcowa!!!
- 27.JPG (101.43 KiB) Przejrzano 9853 razy
-
- 26.JPG (114.2 KiB) Przejrzano 9853 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Być może jeszcze masujecie stopy...
Fajna fotorelacja, ale jak dla mnie, zabrakło najważniejszej informacji. Ile czasu zajęła ta wędrówka? Pomijając przerwę na relaksującą kąpiel...
Fajna fotorelacja, ale jak dla mnie, zabrakło najważniejszej informacji. Ile czasu zajęła ta wędrówka? Pomijając przerwę na relaksującą kąpiel...
To w programie było „wczesne” topienie Marzanny?
Gdybym wiedział…
Gdybym wiedział…
- BYDZIAK 1958
- brak
^^^szesnasty pisze:To w programie było „wczesne” topienie Marzanny?
Gdybym wiedział…
Chciała się penie topić, by przyspieszyć przyjście wiosny, ale woda była za ciepła...
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Przecież w zapowiedziach było topienie 
Szliśmy mniej około 7,5 godziny (łącznie z postojami).
Szliśmy mniej około 7,5 godziny (łącznie z postojami).