Bielany (Wspomnienie)

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Bielany (Wspomnienie)

Post autor: BYDZIAK 1958 »

MWS pisze:Bo to jest ten sam domek tylko w różnych latach. (1900 i 1958)
Te dwa wizerunki dzieli ok. 50lat, w tym wojna i komuna – więc różnice w wyglądzie dziwić nie powinny.
Wiele wskazuje na to że, na starszym zdjęciu, budynek posiada już z 50 lat stażu, jak nie więcej.

^^^ Albo może i ze sto.
Porównując miejsce w którym stał, ze zdjęcia z 1944, do mapy z 1800, można założyć, że już wtedy był tam ten dom. Ponadto, wygląd na mapie sugeruje bardziej rozbudowaną, jego 'tylną' część.
Załączniki
domek.JPG
domek.JPG (43.98 KiB) Przejrzano 5992 razy
Awatar użytkownika
MWS
brak

Post autor: MWS »

Nie wykluczone że masz rację.
To jest teren na którym powstawały i egzystowały zręby przemysłu metalowo-maszynowego w Bydgoszczy.
Już nie warsztaciki, kuźnie i ślusarnie, a fabryczki mogące pochwalić się sporą produkcją, o walorach porównywalnych
z ówczesnymi trendami światowymi, patentujące swoje rozwiązania w Europie i zdobywające nagrody i wyróżnienia
na rozlicznych międzynarodowych wystawach.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Niedawno poprosiłem siostrzeńca by przejrzał zdjęcia po mojej siostrze. Spodziewałem się, że odnajdzie kilka ciekawych ujęć, które pamiętałem.
O tej fotografii poniżej, zapomniałem. Początkowo nie mogłem rozgryźć tego miejsca. Dopiero po dłuższej chwili rozpoznałem, gdzie ona została zrobiona. Pomógł mi ten wysoki dom widoczny w głębi kadru.
Siostra stoi na części skweru, na którym obecnie znajduje się Multikino. Ten daleki, wysoki dom, znajduje się na ul Jackowskiego i ma bodaj nr1. Poniżej niego widać dachy rozebranych obiektów, stojących wtedy na przeciw niego.
Załączniki
Jola 2.JPG
Jola 2.JPG (35.63 KiB) Przejrzano 5855 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Kolejne zdjęcie od pani Jasi.
Widok w kierunku wschodnim. Dodam, ze to grube drzewo w górnym, lewym rogu, stało w pobliżu obecnego Multikina. Przetrwało do początku lat 90-ych. Jeśli dobrze pamiętam, to ktoś je podpalił. Miało sporą 'dziuplę' i w niej był podłożony ogień...
Załączniki
Bielany.JPG
Bielany.JPG (41.08 KiB) Przejrzano 4578 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Dwa zdjęcia od pani Jasi, pokazują 'styk' bielan z ul. Jackowskiego. Zrobiłem kiedyś taki 'obrazek z pamięci'. http://www.forum.bsmz.org/viewtopic.php ... 8&start=20
Na zdjęciu poniżej, widać kiosk ruchu, który jest również na moim obrazku. Z prawej strony, słabo widocznym wejściem, wchodziło si ę na teren Ogródka Jordanowskiego, czyli placyk z huśtawkami itp.
(Drugie zdjęcie, z lepiej widocznym budynkiem narożnym, będzie w zestawie porównawczym, lub nakładanym. Fragment pokazałem w identyfikacjach, bo pewne na nim 'plama', zaburza mi pamięć... :oops: )
Załączniki
Bielany 2.JPG
Bielany 2.JPG (35.45 KiB) Przejrzano 4534 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

To zdjęcie poniżej jest rewelacyjne w swoim rodzaju.
Aby lepiej sobie wszystko wyobrazić, trzeba się skupić na narożnym budynku ul Jackowskiego. Wtedy oczywiście niższym o dobudowane piętro w... chyba w końcówce lat 90-tych.
Załączniki
Z S Jackowskiego.JPG
Z S Jackowskiego.JPG (45.41 KiB) Przejrzano 4511 razy
ODPOWIEDZ