D.A.G. Fabrik Bromberg - strefa NGL i inne wybrane obiekty

Adam Artur
BSMZ Bunkier

D.A.G. Fabrik Bromberg - strefa NGL i inne wybrane obiekty

Post autor: Adam Artur »

Bydgoskie Stowarzyszenie Miłośników Zabytków ”BUNKIER” zaprasza w sobotę dnia 17.10.2020 roku na zwiedzanie Exploseum, czyli placówki muzealnej im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy, które powstało na terenie wydziału produkcji nitrogliceryny ( NGL-Betrieb) dawnych zakładów D.A.G. Fabrik Bromberg.

Trasa obejmuje budynki muzealne (linia produkcyjna nr 2) wraz z podziemną trasą turystyczną oraz strefę magazynową (magazyny kwasów i wody, budynek oczyszczania kwasów oraz kotłownię).

Następnie przejdziemy na strefę gdzie były laboratoria (wejście uzależnione jednak od tego czy będą tam się odbywały manewry ASG) oraz na strefę POL-Betrieb,gdzie produkowano proch bezdymny – tzw. ,,Krąg Walcarek”.

Czas zwiedzania Exploseum wraz strefą magazynową zajmie nam ok 3- 3,5 h.

Czas zwiedzania strefy laboratorium oraz strefy produkcji prochu bezdymnego zajmie nam ok 1,5 h – długość trasy ok. 3,5 km

Zbiórka uczestników o godz. 9:45 przystanek – Park Przemysłowy / Exploseum – autobus 68 lub 102.

Wymarsz o godz. 10:00.

Powrót z przystanku: Park Przemysłowy Exploseum – autobus 68 lub 102 lub Bydgoskich Przemysłowców 6.

UWAGA !
Liczba miejsc ograniczona (max. 19 osób) - obowiązują zapisy (decyduje kolejność zgłoszeń).
Na zgłoszenia czekamy do 13 października - proszę o przesłanie maila na adres aleksandro1973@interia.pl z imieniem, nazwiskiem uczestnika/uczestników.
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy potwierdzenie wpisania na listę uczestników (ewentualnie listę rezerwową) do 14 października.

W związku z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia oraz z istniejącą sytuacją w kraju, w trakcie zwiedzania Explozeum obowiązuje noszenie maseczki. W wycieczce mogą brać udział tylko osoby zdrowe i nie przebywające na kwarantannie.
Wszystkie osoby biorące udział w imprezie zobowiązane są do zapoznania się z treścią regulaminu imprez viewtopic.php?f=55&t=2242
Załączniki
zaproszenie 3.jpg
zaproszenie 3.jpg (93.38 KiB) Przejrzano 8884 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: D.A.G. Fabrik Bromberg - strefa NGL i inne wybrane obiek

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Czy jest wskazane mieć konkretne obuwie np kalosze? Czy wycieczka odbędzie się nawet przy deszczu?
Adam Artur
BSMZ Bunkier

Co prawda większość czasu będziemy spędzać w wewnątrz budynków ,ale również czeka nas wędrówka po leśnej drodze. Warto więc zadbać o właściwy strój i obuwie.
Co do drugiej części pytania to deszcz dla nas nie jest przeszkodą i tak pójdziemy :1 :D
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Myślę, że w końcu tym razem, uda mi się z Wami pomaszerować... Ten podany wyżej mail jest Twój? Bo jeśli tak, to może odpiszę Ci tu, na PM?...
Adam Artur
BSMZ Bunkier

Witam
no w końcu :)
tak @ od Ciebie doszedł.
Zgłoszenia przyjmujemy na adres :
aleksandro1973@interia.pl
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Dodam tylko, że spoglądałem na rozkład MZK i nie widzę tam '102'. Na 'siatce połączeń' tez go nie ma. Jak by co, można tam podjechać samochodem? Jest jakiś parking?
Załączniki
siatka.jpg
siatka.jpg (90.49 KiB) Przejrzano 8825 razy
wichura
brak

Post autor: wichura »

BYDZIAK 1958 pisze:Dodam tylko, że spoglądałem na rozkład MZK i nie widzę tam '102'.
Ponieważ 102 jest linią sezonową, a w tym roku COVID spowodował, że sezon nie istniał :P
Sugeruję symboliczne (o 3 minuty) przesunięcie godziny wymarszu, gdyż jedyny sensowny autobus przyjeżdża o 10:01: http://zdmikp.bydgoszcz.pl/rozklady/pac ... WM;bWw;lXK;

Poprzedni zaś jest godzinę wcześniej (Proszę pamiętać, że nie każdy 68 dojeżdża do skansenu DAG)
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Oczywiście poczekamy na autobus.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Ja już sobie załatwiłem transport. Pewnie można gdzieś tam zaparkować... 8-)
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Tak będzie taka możliwość.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Ostatnio byłem i robią tam w jajo turystów.
Cena biletów nie zmieniona, a na trasie zamknięty do zwiedzania jest budynek "gwiazdy"(stabilizacja NGL).
Adam Artur
BSMZ Bunkier

dziękuję za informację BUNKIER :-) Jesteś największym znawcą temu D.A.G. i nie podlega to dyskusji. Masz rację ,,GWIAZDA" wg mojej oceny traktowana jest czy był COVID 19 czy nie jako mniej obowiązkowy punkt programu zwiedzania. Choć właśnie z tego miejsca nitrogliceryna w zawiesinie wodnej po oczyszczeniu i filtracji jako emulsja trafiała do budynku żelatnizacji gdzie była mieszana z nitrocelulozą i powstało ciasto prochowe.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Widziałem ten wpis Jarka również na FB i przyznam, że nie wiem o co chodzi. :shock:
Ta 'gwiazda', to coś mało ciekawego, lub podobnego do innych obiektów, czego w sobotę nie zobaczymy? Więc dla laików takich jak ja, obiekt jest mało istotny i nie należy się tym przejmować, bo i tak sporo innych, ważniejszych budynków, już wcześniej zostało zburzonych... :?:
Wspomniane tez zostały bilety. Ile kasiorki trzeba na nie przygotować?
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

BYDZIAK 1958 pisze: :?: Ta 'gwiazda', to coś mało ciekawego, lub podobnego do innych obiektów, czego w sobotę nie zobaczymy? Więc dla laików takich jak ja, obiekt jest mało istotny i nie należy się tym przejmować, bo i tak sporo innych, ważniejszych budynków, już wcześniej zostało zburzonych... :?:
Jeśli ktoś idzie tam "za karę", to faktycznie każdy budynek jest mało ciekawy i mało istotny.
Na NGLu "za dobrych" czasów na szczęście nic nie wyburzono. Na D.A.G. nie było ważnych i ważniejszych budynków.

"Gwiazda" jest istotnym obiektem w procesie produkcji. Chodzi o to, że jego zamknięcie nie pozwala zobaczyć całej instalacji.
A co do ceny, to jeśli coś jest niepełnowartościowe, to powinna być obniżona.

Takie traktowanie zwiedzających, wkurza mnie jako współautora projektu tej trasy turystycznej.
Adam Artur pisze: ,,GWIAZDA" wg mojej oceny traktowana jest czy był COVID 19 czy nie jako mniej obowiązkowy punkt programu zwiedzania.
To tylko świadczy o jednym, ale nie będę tu o tym pisał. Większość się domyśli.
Adam Artur
BSMZ Bunkier

Ja tylko dodam ,że wg informacji jakie uzyskałem ,,Gwiazda” wyłączona jest ze zwiedzania ze względów bezpieczeństwa i reżimów jakie zostały wprowadzone z powodu Covid-19 ( cytuję ,,wchodzenie i wychodzenie tymi samymi drzwiami – konieczność odkażania” ).

Co do płatności to wycieczka dla Was jest bezpłatna.
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Adam Artur pisze:,,Gwiazda” wyłączona jest ze zwiedzania ze względów bezpieczeństwa i reżimów jakie zostały wprowadzone z powodu Covid-19
Wiadomo, panika w narodzie.
Ale stosowna informacja o zamknięciu, powinna być na stronie i przy kasie.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

jaras pisze:Oczywiście poczekamy na autobus.
Na wszelki wypadek chciałbym wiedzieć, czy ten końcowy przystanek jest przy samym muzeum, czy np pól kilometra przed... (Mówiłem o 'własnym transporcie', ale któż wie czy coś się nie namiesza... Myślę, że i tak zdążę :) )
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Jest też skrót, ciekawszy niż betonówka, ale jest zakaz wchodzenia na ten teren :):)
Załączniki
Kasa.jpg
Kasa.jpg (64.32 KiB) Przejrzano 8616 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Czyli 'A', to końcowy przystanek autobusowy, (i parking), a 'kasa', to miejsce początku zwiedzania, do którego najpierw powędrujemy... :?:
Adam Artur
BSMZ Bunkier

Witam,
na wycieczkę zgłosiło się 47 osób na 19 miejsc jakie mogliśmy wykorzystać. Cieszymy się ,że było tak duże zainteresowanie.
Niestety część z Państwa została wpisana więc na listę rezerwową ( te osoby informowałem @)

Właśnie trwa konferencja rządu :cry: , z której wynika ,że Bydgoszcz od 17.10 jest w strefie czerwonej :? a to oznacza ,że muzeum może wprowadzić od soboty dodatkowe ograniczenia.
Jutro z rana będziemy się kontaktować z Exploseum jakie dostali wytyczne odnośnie zasad zwiedzania.
Od tego zależy jakie podejmiemy dalsze działania - więcej szczegółów podam w dniu jutrzejszym.

PS -

Od przystanku do kasy jest jakiś ok 1 km drogą standardową.
Być może pójdziemy na skróty to jakieś wg mojej oceny 400 m mniej.
ODPOWIEDZ