Kąpielnia Petersona

Brda, Kanał Bydgoski, Wisła, Noteć, Wda ...
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Re: Kąpielnia Petersona

Post autor: Ewing »

Jeśli ktoś ma fotki to może mi przesłać i wstawię tam gdzie powinny być.
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Rozumiem, że w wymaganych wymiarach i ze wskazaniem linków gdzie mają być? Jak będę miał więcej czasu to zrobię to.
Plaga Imagashacka dotknęła wielu. Właśnie przeglądałem wpisy MWS o cegielniach Petersonów. Strasznie ogołocone.To pewnie ten sam przypadek.
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Wymiar nieistotny - zmienię to w kilka sekund :)
Najbardziej istotne jest żebym wiedział co i gdzie mam wstawić.
Awatar użytkownika
MWS
brak

Post autor: MWS »

Jak raczył poinformować ImageShack, wszystkie, dotychczas darmowe konta, zostaną zlikwidowane z dniem 31 stycznia 2016, o ile nie zostanie za nie uiszczona opłata w wysokości 19$ /rok.

Sadzę że wielu użytkowników „Bunkra” skłonnych było by zadbać o zdjęcia w swoich tematach/postach, o ile mieli by na to jakąś szansę.
Niestety blokada edycji własnych postów absolutnie to uniemożliwia (jest to jakiś ewenement, raczej niespotykany na innych forach).
No ale skoro Bunkier chce być, w tym zakresie, oryginalny, to musi jednocześnie ponosić konsekwencje tej oryginalności.
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Zapewniam Cię, że nie jest to ewenement :)
Niestety spotkałem się już na innych forach z użytkownikami, którzy z różnych przyczyn kasowali lub edytowali w ten sposób swoje posty, że całe wątki traciły sens.
Nie widzę jednak problemu aby dla dobra forum osobom, które wyrażą chęć uzupełnienia zdjęć i faktycznie się za to zabiorą zmienić czasowo ustawienia.
Awatar użytkownika
MWS
brak

Post autor: MWS »

Z własnego doświadczenia - problemy ze złośliwą edycją to jest, naprawdę, margines.
Jeżeli chodzi o coś istotnego, cennego, to zawsze można to odtworzyć z backup-u i wtedy zamknąć temat.
Przepraszam, może marudzę, ale to chyba przez to, że jestem przyzwyczajony do innego stylu działania forum i innych uprawnień.
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Hrab pisze:Cegielnie Petersonów znakomicie opisał MWS: viewtopic.php?f=95&t=4285&p=26757&hilit=cegielnie#p26757
Ciekawe to co piszesz Aero o tych wagonikach. Ta glinianka, a raczej zalane wyrobisko, istnieje nadal. Był też w okolicy staw młyński, obecnie bez wody.
Jednak kąpielisko było w innym miejscu i było podobno bezpośrednio powiązane z cegielnią.
W tym artykule Expressu na ostatnim zdjęciu widać cegielnię, ale nie widać kąpieliska. Nie bardzo umiem ją umiejscowić w stosunku do widocznego na zdjęciu łuku rzeki.
http://www.express.bydgoski.pl/look/art ... cle=228193
Odnogę Brdy widać na planie z 1945 roku. Kiedy ją zasypano?
Plan z 1945 jest nieaktualny, czy w czasie wojny udrożniono odnogę? Pytanie stąd, że na planie z 1937 jest ona ślepą zatoczką, nad którą zaznaczono kapielisko.
Tak przy okazji; zauważyłem, że były dwa mosty w rejonie wejścia Kanału Bydgoskiego do Brdy. No i ten most na Młyńskiej.
oznaczenia :
113 – Łaźnia Wojskowa
129 – Papiernia Wielkopolska - też ciekawy temat
153 – Przystań Łodzi Motorowych

1937 rok.
Obrazek

1945 rok.
Obrazek

Odzyskane mapki.
Załączniki
1937.JPG
1937.JPG (105.67 KiB) Przejrzano 4996 razy
1945.JPG
1945.JPG (136.6 KiB) Przejrzano 4996 razy
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Tzw. "dom łaziebnego" jest opuszczony i ma teraz zamurowane okna. Czy to przygotowanie do wyburzenia, czy remontu?
Załączniki
łaz.jpg
łaz.jpg (188.02 KiB) Przejrzano 4723 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Natrafiłem dziś, na FB, w 'okruchach przeszłości', na zdjęcia z okresu budowy EC na Jachcicach. Wśród nich jest jedno, na którym, za równiutkim przekopem Brdy, widać pozostałości Riviery.
Załączniki
EC J .jpg
EC J .jpg (145.86 KiB) Przejrzano 3604 razy
ODPOWIEDZ