Stare Szwederowo
Re: stare Szwederowo
wzgórze ciąg dalszy...
- Załączniki
-
- wzgórze2.JPG (148.06 KiB) Przejrzano 11396 razy
-
- wieża ciśnień1.JPG (66.36 KiB) Przejrzano 11396 razy
-
- Wieża cisnień w remoncie.jpg (27.2 KiB) Przejrzano 11396 razy
Patrząc na zdjęcie porównawcze ul Podgórnej
aż w szoku jestem jak mało się na niej zmieniło
oprócz nowego "tworu" na rogu reszta ulicy bez zmian.
Ciekawe ile lat dzieli te zdjęcia.
aż w szoku jestem jak mało się na niej zmieniło
oprócz nowego "tworu" na rogu reszta ulicy bez zmian.
Ciekawe ile lat dzieli te zdjęcia.
"Wypadek to dziwna rzecz. Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy" - Kubuś Puchatek
Ten budynek na rogu Podgórnej i Na wzgórze, został zniszczony na początku września 1939 w czasie krwawej niedzieli.
... jeszcze tutaj jest taki sam temat ;
W związku z dużymi brakami w załącznikach , proszę admina o jego wykasowanie .
viewtopic.php?f=9&t=1162
Może warto wykasować wszystkie stare wątki , bo i tak nikt tam nie zagląda ?
Będzie więcej miejsca na wpisy i załączniki ...." O niczym " !
W związku z dużymi brakami w załącznikach , proszę admina o jego wykasowanie .
viewtopic.php?f=9&t=1162
Może warto wykasować wszystkie stare wątki , bo i tak nikt tam nie zagląda ?
Będzie więcej miejsca na wpisy i załączniki ...." O niczym " !
Ulica Nowodworska. Rok 1986-ty. Po lewej wejście do II LO, dalej ogródki i stary budynek, już rozebrany. W tym miejscu jest lokal gastronomiczny i Liceum Katolickie.
- Załączniki
-
- 2013-03-09_11.JPG (45.39 KiB) Przejrzano 11300 razy
Re: Stare Szwederowo
Dzięki wielkie za wszystkie zdjęcia. Super zobaczyć jak to wszystko wyglądało niegdyś. Szczególnie podoba mi się zdjęcie kościoła MBNP z widocznymi w oddali stawami. Pamiętam z dzieciństwa, że ich pozostałości wciąż istniały do połowy lat 90. Później wyschły w związku z tym iż na terenie jednego z nich i w bezpośredniej bliskości drugiego zbudowano wieżowce (ul. Konopna). Planowanie ich budowy w tym miejscu jako żywo musiało przypominać sceny z "Poszukiwany, poszukiwana" 
Ze Szwederowem jestem silnie związany emocjonalnie. Tu się urodziłem i mieszkałem do końca studiów, a moja rodzina sprowadziła się już tutaj za chlebem w XIX wieku. Pradziadek nawet krótki czas prowadził warsztat bednarski na Żuławach. Dziadek z kolei cudem uniknął rozstrzelania w 1939 jako członek TG "Sokół". A wszystko to na ukochanym Szwederowie.
W wolnych chwilach przeszukuję archiwa i badam jak zmieniał się krajobraz dzisiejszej dzielnicy i jak zmienia się dalej. Najlepiej widoczne jest to na przykładzie sieci "rzecznej" osiedla. Mało kto wie, ale Dolina Stawów zasilana była przez strumień. Rozpoczynał się on rowem melioracyjnym przebiegającym z terenu Bielic, przez zabudowane już dziś łąki i ugory. Dalej przepływał pod ulicą Leszczyńskiego i I. Skorupki. Jeszcze w 1991 roku na odcinku między tą ostatnią, a Kossaka widoczne było jego wyschnięte koryto. Później znikło pod Parkingiem, który z kolei ustąpił miejsca Biedronce i Czerwonej Torebce.
Co do Browaru na Szwederowie. Babcia moja pracowała w nim. Miał on filię przy ulicy Wiatrakowej. Służyła ona za magazyn gotowego wyrobu jeszcze na początku lat 90.
PS Czy ktoś z was próbował odszukiwać szwedzkich szańców na skraju naszej skarpy?
Ze Szwederowem jestem silnie związany emocjonalnie. Tu się urodziłem i mieszkałem do końca studiów, a moja rodzina sprowadziła się już tutaj za chlebem w XIX wieku. Pradziadek nawet krótki czas prowadził warsztat bednarski na Żuławach. Dziadek z kolei cudem uniknął rozstrzelania w 1939 jako członek TG "Sokół". A wszystko to na ukochanym Szwederowie.
W wolnych chwilach przeszukuję archiwa i badam jak zmieniał się krajobraz dzisiejszej dzielnicy i jak zmienia się dalej. Najlepiej widoczne jest to na przykładzie sieci "rzecznej" osiedla. Mało kto wie, ale Dolina Stawów zasilana była przez strumień. Rozpoczynał się on rowem melioracyjnym przebiegającym z terenu Bielic, przez zabudowane już dziś łąki i ugory. Dalej przepływał pod ulicą Leszczyńskiego i I. Skorupki. Jeszcze w 1991 roku na odcinku między tą ostatnią, a Kossaka widoczne było jego wyschnięte koryto. Później znikło pod Parkingiem, który z kolei ustąpił miejsca Biedronce i Czerwonej Torebce.
Co do Browaru na Szwederowie. Babcia moja pracowała w nim. Miał on filię przy ulicy Wiatrakowej. Służyła ona za magazyn gotowego wyrobu jeszcze na początku lat 90.
PS Czy ktoś z was próbował odszukiwać szwedzkich szańców na skraju naszej skarpy?
I obecnie;
- Załączniki
-
- t_1365610014_zdj_cie4924.jpg (5.35 KiB) Przejrzano 10900 razy
-
- t_1365610168_zdj_cie4927.jpg (5.86 KiB) Przejrzano 10900 razy
Hotel "Moritz", ul. Podgórna róg Wierzbickiego, 1900r.
- Załączniki
-
- 15g4apf.jpg (81.16 KiB) Przejrzano 10580 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Bydgoski wodospad 
- Załączniki
-
- wodospad (Custom).jpg (189.14 KiB) Przejrzano 9744 razy
- Ewing