Zdjęcia Porównawcze

Luźne rozmowy. Wszystko o wszystkim.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Zdjęcia Porównawcze

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Robię 'porządki' w swoich folderach w kompie i dlatego już dziś, pokażę tu kolejny zestaw.
To jeden z najbardziej znanych widoków 'na śluzach', z 'kamiennym mostem'.
Załączniki
18 most W IV B.jpg
18 most W IV B.jpg (194.59 KiB) Przejrzano 36421 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Nadal jesteśmy nad Starym Kanałem. (Kilka najbliższych zestawów, też będzie z nim związanych). W dzisiejszym, przypominam rok 1939-ty i widok mostu 'po wysadzeniu'. Wszyscy forumowicze znają ten temat z innych wątków. Przypomnę tylko, że taki był 'efekt' tego działania naszych saperów. Może i zamierzony, by za dużo nie niszczyć...
Załączniki
most  W. IV 1939B.jpg
most W. IV 1939B.jpg (170.72 KiB) Przejrzano 36292 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^ Jak tu trafiłeś Zosiu i to aż z Wrocławia... 8-)

Trzy lata temu, (w lipcu i sierpniu 2021), pokazałem dwa zestawy, w których wykorzystałem kadry z filmu 'Sąsiedzi', pokazujące rejon 'kamiennego mostu'. Dziś będzie jeszcze jeden widok z filmu, z tamtego miejsca. Tym razem zza 'murku oporowego', dzielącego poziomy, - 'wyższego', po którym był wjazdu na most i 'niższego' z końcem ulicy św Trójcy, (przy gmachu technikum). Na murku były również barierki, której fragment tutaj też widać...
Załączniki
barierka RG  B .jpg
barierka RG B .jpg (159.98 KiB) Przejrzano 36027 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

O tym pożarze pisaliśmy tu już w kilku miejscach. Przypomnę tylko, że dzisiaj, (7.7), przypada 38-sma rocznica tego smutnego wydarzenia. Na Mostową, którą szedłem 'na młyny', spadał wtedy 'deszcz' płonących kawałeczków drewna, które nad magazynem porywał w górę 'cug' płomieni. Dodam jeszcze, że strażaków wspierał również 'statek pożarniczy'...
Załączniki
pożar mag 7 7 86 B .jpg
pożar mag 7 7 86 B .jpg (146.94 KiB) Przejrzano 36014 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Wracamy nad kanał. To czas, w którym płynący korytem kanału ciek, miał wkrótce popłynąć ułożoną na dnie rurą...
Załączniki
19 bez wody B.jpg
19 bez wody B.jpg (196.26 KiB) Przejrzano 35985 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Tutejszy odcinek kanału, zasypany. Część jezdni nowej ulicy jest już zrobiona. Ale 'połowa' mostu jeszcze stoi... Okazały dąb, stojący tuż za przystankami tramwajowymi, trwa wciąż w swoim miejscu... (Foto, koło 1973)
Załączniki
20 ostatnie mostu B.jpg
20 ostatnie mostu B.jpg (190.3 KiB) Przejrzano 35898 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Wczorajsza niedziela, była pierwszą od wielu lat, gdy nie pojawił się tutaj nowy zestaw...
I chyba nikt tego nie zauważył. (Nie było mnie w domu...)
Trwa seria zestawów 'kanałowych'. Na razie krążymy wkoło 'kamiennego mostu'. A poniżej widzimy go, w chyba najładniejszym ujęciu, z jego 'dobrych czasów'...
Załączniki
27 most W IV B.jpg
27 most W IV B.jpg (198.13 KiB) Przejrzano 35018 razy
Grzegorz
brak

Post autor: Grzegorz »

BYDZIAK 1958 pisze:Wczorajsza niedziela, była pierwszą od wielu lat, gdy nie pojawił się tutaj nowy zestaw...
I chyba nikt tego nie zauważył.
Ktoś zauważył, że pojawił się niespodziewany zestaw piątkowy i nie zadawał zbędnych pytań :D
A tu poniedziałek i kolejna miła niespodzianka :D
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Grzegorz pisze:(...)
A tu poniedziałek i kolejna miła niespodzianka :D
^^^
A tu środa i znów zestaw... :D
A dzieje się tak dlatego, ponieważ tak jakoś wyszło, że w jednym z tematów "około bydgoskich" na FB, zacząłem wstawiać zestawy ze Starym Kanałem, (u siebie na FB też). Robię to średnio co dwa dni. I gdy wstawiam tam zestaw, którego u siebie jeszcze nie wstawiałem, no to wstawiam i tam i tu... A dziś, już 'tam' będzie odcinek nr 28, ('spaceru śluzami')...

Chyba już trochę za dużo jest tych 'widoków z mostem'. Być może dzisiejszy jest już ostatni... 8-)
Załączniki
28 W IV z daleka B.jpg
28 W IV z daleka B.jpg (178.07 KiB) Przejrzano 34881 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Co jakiś czas wspominam tu, że mamy jubileuszowy rok Kanału Bydgoskiego. Na swoim koncie w FB, robię porządki w zestawach porównawczych i utworzyłem tam osobny album z tematem kanału. Stąd też i tutaj, częściej się pojawiają częściej zestawy z 'kanałem'. Dzisiejszy zestaw zawiera moje prywatne zdjęcie, na którym z siostrą bawiliśmy się w śniegu. Dawałem już tu kiedyś takie zestawienie, chyba z przykładem, jak łatwo można pomylić miejsca... (Już nie chce mi się tego szukać...) Więc dziś, tutaj zagościł ten zestaw 'jeszcze raz'. Przy okazji dodam jeszcze o innej rzeczy, która mnie zmobilizowała do robienia tego 'porządku'. Otóż już dwa miesiące temu, zacząłem wstawiać te porównania na FB, w miejscu, które nazywa się "Podróże małe i duże". Wtedy wstawiłem tam pierwszy zestaw z opisem że to będzie taka swoista podróż do przeszłości... Wstawiam je średnio co dwa dni i tak się to 'rozwinęło', że dziś, będzie tam już 30-sty odcinek tej 'podróży'... I sam nie wiem, ile jeszcze odcinków zrobię... I właśnie dlatego, ten 'kanał' tak często tu ostatnio oglądacie. 8-)
Załączniki
Jola i ja ok 1963 B.jpg
Jola i ja ok 1963 B.jpg (180.24 KiB) Przejrzano 34849 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

W ramach wymiany zestawów, ze 'zwykłych', na 3w1.
Przypomnę tylko, że to jest widok z 'kładki' przy dolnej bramie śluzy III, w kierunku wschodnim.
Załączniki
31 RG B.jpg
31 RG B.jpg (198.27 KiB) Przejrzano 34523 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

A dzisiaj, pokażę premierowy zestaw, który powstał w tym tygodniu. To oczywiście widok na śluzę III.
Załączniki
32 Śluza III starsza B.jpg
32 Śluza III starsza B.jpg (194.49 KiB) Przejrzano 34431 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Krótki odpoczynek od 'zestawów z kanałem'. 8-)

W lipcu 1986, skończyły się czasy konnych tramwajów w mieście. Na nasze ulice wyjechały pierwsze tramwaje elektryczne. Przypomnę, że byliśmy drugim miastem w Polsce, (po Wrocławiu), z tą ówczesną 'nowoczesnością'. (np, w W-wie, dopiero w 1908r). Prąd tramwajom dostarczała elektrownia, (węglowa), przy ul Warmińskiego. Główne dostawy węgla, docierały do niej z terenów dawnej gazowni, a tam, węgiel dopływał barkami, jak i przywożony był, w wagonach kolejowych. Swoistą ciekawostką, jest 'własna' bocznica tramwajowa elektrowni, prowadząca do niej, z ulicy Focha. ( Gdzieś tu na forum, pokazałem kiedyś zrobiony przez siebie 'obrazek', pokazujący tramwajowy skład 'towarowy' z węglem, na ul Warmińskiego). W specjalnych węglarkach ciągniętych przez tramwaje, tą 'bocznicą', w ulicy Warmińskiego, dostarczany był węgiel. Po rozładunku, 'puste składy' wracały po kolejne tony 'czarnego złota', na składowisko przy gazowni. (Dodać trzeba, że do niego, z Jagiellońskiej, też prowadziła osobna bocznica tramwajowa).
Nowy 'obrazek' w zestawie, pokazuje jak mniej więcej mógł wyglądać taki 'tramwajowy zestaw towarowy', w tym przypadku, zmierzający po nowy węgiel...
Załączniki
TR węg B.jpg
TR węg B.jpg (196.55 KiB) Przejrzano 33903 razy
TomaszB
brak

Post autor: TomaszB »

Z tym lipcem 1986 to chyba coś nie halo? :D

Szkoda że już nie pozostały żadne te tory/odnogi, które na tamten czas wynosiły w sumie chyba tyle, co linie regularne (?). Jakby była gdzieś jakaś ich mapka czy rycina jak wtedy wyglądał układ tych torów...
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^
Odniosę się do tego, najpóźniej jutro i raczej w temacie 'tramwajów' . 8-)

A dziś, kolejna odsłona z 'kanałem'. Wszelkie krzewy i drzewa w sposób 'chaotyczny', mocno zarosły obszar dawnej śluzy III, że miewam kłopoty w odpowiednim 'ustawieniu się'... Ale nie jest źle... 8-)
Załączniki
35 przed Ś III B.jpg
35 przed Ś III B.jpg (177.79 KiB) Przejrzano 33629 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Był tu już kiedyś zestaw 'zwykły', z podobnym ujęciem. Przypomnę, że to 'rozlewisko', powstało po zasypaniu starej, drewnianej śluzy, zaślepieniu do niej wodnego szlaku i skierowaniu go, do 'nowej śluzy ceglanej'. Widać też 'domek śluzowego', który również miał swój swoisty urok. Został rozebrany, na początku lat 70-tych XXw.
Załączniki
36 zatoczka ś III B.jpg
36 zatoczka ś III B.jpg (188.4 KiB) Przejrzano 33426 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

TomaszB pisze:
(...) Jakby była gdzieś jakaś ich mapka czy rycina jak wtedy wyglądał układ tych torów...
Tomaszu, być może chodziło tobie właśnie o 'te' mapki, które 'tam' wstawiłem...

Kolejny zestaw, który kiedyś pokazywałem w wersji 'zwykłej'. Widzimy tu część 'zatoczki', albo 'rozlewiska', jak kto woli... Za budką łabędzi była śluza III. A za brzegiem, widocznym po lewej stronie, stał wśród zieleni, piękny 'dom śluzowego'... A na pierwszym planie, moja siostra i ja. 8-)
Załączniki
37 przy ś III my B.jpg
37 przy ś III my B.jpg (182.7 KiB) Przejrzano 33158 razy
TomaszB
brak

Post autor: TomaszB »

Jeśli chodzi o linie regularne, to jak najbardziej chodziło mi o tego typu ryciny. Nawet teraz z odmętów pamięci kojarzy mi się, że w sumie juz kiedyś i one rzuciły mi się gdzieś w oczy :D .
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Nowa strona, więc przypomnę tylko, że mamy jubileuszową, 250-tą rocznicę naszego kanału. Ona, zachęciła mnie, do zrobienia 'porządków' w zestawach porównawczych, pokazujących różne miejsca związane głównie ze Starym Kanałem.
Dzisiejszy widok, nawiązuje do tego sprzed dwóch dni. A wiec jesteśmy prawie w tym samym miejscu, ale spoglądamy teraz bardziej 'w prawo...' Dla większości z Was, miejsce jest bardzo dobrze znane i nie trzeba się powtarzać w opisach... 8-)
Załączniki
38 z3D B.jpg
38 z3D B.jpg (197.59 KiB) Przejrzano 42002 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

'Przeskakujemy' z miejsca z poprzedniego zestawu, na drugą stronę kanału, a tam, po obróceniu się w kierunku śluzy III, spoglądamy na zatopione w zieleni dawne rozlewisko...
Załączniki
39 rozlewisko B.jpg
39 rozlewisko B.jpg (186.06 KiB) Przejrzano 41980 razy
ODPOWIEDZ