ZNTK Bydgoszcz

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: ZNTK Bydgoszcz

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Dobra informacja dla ciekawych tematu ZNTK. Pojawił się na YT, film dokumentalny z 1998, o ZNTK. Wszystkie miejsca są mi znane, choć dziś wiele się pozmieniało. Autorzy filmu odwiedzili nawet dawne 'własności' zakładu, jak np ośrodki wczasowe w Kręglu, Dźwirzynie i Szklarskiej Porębie.
https://www.youtube.com/watch?v=nZg2U_yyW9Y
Załączniki
ZNTK a.jpg
ZNTK a.jpg (65.89 KiB) Przejrzano 246 razy
ZNTK b.jpg
ZNTK b.jpg (38.58 KiB) Przejrzano 246 razy
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Kawał historii :1
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Za dzieciaka byłem w Dżwirzynie i Szklarskiej Porębie. "Meduza" teraz nazywa się "Słoneczko" i na dole od ulicy jest restauracja. Ośrodek w Szklarskiej Porębie kiedy tam byłem latem w 2016 roku już był w prywatnych rękach niestety nieczynny. Pod koniec 2024 zimą to już opuszczony całkowicie.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^
Choć pracowałem tam dosyć długo, to nie miałem przyjemności bywać w tych ośrodkach. Byłem jedynie w Kręglu, w czasie, gdy był budowany. Z całą klasą, odpracowywaliśmy 'czyn społeczny'. Bo to takie czasy były, że w taki sposób młodzież uczono pracy i dyscypliny. :D Kopaliśmy łopatami 'rowy', pod fundamenty przyszłych obiektów... Był to rok bodaj 1974.

W czasie 'Kryzysu Koreańskiego', gdy nie wiele brakowało do III wojny, we wielu miejscach w kraju budowano schrony. Kilka z nich powstało na terenie dawnego ZNTK. Gdy nastała Pesa i zaczęły powstawać nowe hale, zaczęto je likwidować, bo na ogół były w miejscach, które kolidowały z planowanymi obiektami. Ostatni z nich, który po zmianach obszaru zakładu, został 'za jego płotem', właśnie, (we wrześniu), został również zburzony. W jego miejscu ma być dodatkowy wjazd do zakładu do nowych, budowanych właśnie hal, od strony ulicy Pileckiego. Poniżej zdjęcia schronu z początku września...
Załączniki
schron 25 B b.jpg
schron 25 B b.jpg (194.29 KiB) Przejrzano 206 razy
schron 25 Ba.jpg
schron 25 Ba.jpg (190.65 KiB) Przejrzano 206 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Jeszcze jedna ciekawostka. W ostatnich dniach, zbudowano ten 'reaktor atomowy'... :D

A tak naprawdę, to jest nowy zbiornik wodny, p.poż. Stary z czasów ZNTK, jest pokazany na pierwszej stronie tego tematu i na drugiej, w zestawie porównawczym. Zlikwidowany został jakieś ćwierć wieku temu i miejsce po nim, stało się 'parkingiem'. Ale teraz, gdy powstają w zakładzie nowe hale, ubezpieczyciele wskazali na brak takiego zbiornika... Więc go szybko zbudowano. 8-)
Załączniki
wal ec.jpg
wal ec.jpg (116.87 KiB) Przejrzano 189 razy
ODPOWIEDZ