Zwiedzanie
Zwiedzanie
Jest jakiś limit wejściówek na dany termin czy każdy zainteresowany, który się zgłosi będzie mógł wejść na teren fabryki???
Zwiedzanie
Pytajcie w muzeum. Podejrzewam że najbliższe terminy są już zajęte.
Zwiedzanie
Ja trzy razy próbowałem dostać bilety na wycieczkę...Jest limit i sporządzają nawet listy rezerwowych...chętnych jest dużo.
-
Wojtek Mąka
- brak
Zwiedzanie
eee, nie ma co siac paniki....
dzis dotarł do nas taki majl:
"Szanowni Państwo,
Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy pragnie poinformować o wznowieniu regularnych wycieczek do strefy NGL – części kompleksu DAG Fabrik, gdzie w latach II wojny światowej produkowano materiały wybuchowe na potrzeby armii hitlerowskiej. Unikatowy w skali europejskiej przykład żelbetowego budownictwa fabrycznego I połowy XX wieku składa się z doskonale zachowanych budynków o oryginalnej formie i konstrukcji, połączonych systemem naziemnych i podziemnych tuneli o łącznej długości prawie dwóch kilometrów.
W latach wojennych pracowały tu tysiące robotników przymusowych z wielu krajów europejskich. Organizowana wycieczka to jedna z ostatnich okazji obejrzenia strefy w stanie niezmienionym od 1945 roku - w przyszłym roku budynki będą adaptowane na cele muzealne.
Jedną z atrakcji zwiedzania będzie animacja historyczna z udziałem grup
rekonstrukcyjnych wcielających się w żołnierzy Wehrmachtu. Cena wycieczki
wynosi 30zł/os.
Termin: 18 kwietnia w godz. 9.00, 11.00 i 13.00
Chętnych do udziału w wycieczkach (także zgłoszenia grupowe) prosimy o
kontakt pod numerem telefonu 052 58 59 811 w. 114,
e-mail:ngl@muzeum.bydgoszcz.pl
W załączniku fotografie obiektu.
Serdecznie pozdrawiam
Mateusz Soliński
Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy
"
to i ja pozdrawiam
Wojtek
dzis dotarł do nas taki majl:
"Szanowni Państwo,
Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy pragnie poinformować o wznowieniu regularnych wycieczek do strefy NGL – części kompleksu DAG Fabrik, gdzie w latach II wojny światowej produkowano materiały wybuchowe na potrzeby armii hitlerowskiej. Unikatowy w skali europejskiej przykład żelbetowego budownictwa fabrycznego I połowy XX wieku składa się z doskonale zachowanych budynków o oryginalnej formie i konstrukcji, połączonych systemem naziemnych i podziemnych tuneli o łącznej długości prawie dwóch kilometrów.
W latach wojennych pracowały tu tysiące robotników przymusowych z wielu krajów europejskich. Organizowana wycieczka to jedna z ostatnich okazji obejrzenia strefy w stanie niezmienionym od 1945 roku - w przyszłym roku budynki będą adaptowane na cele muzealne.
Jedną z atrakcji zwiedzania będzie animacja historyczna z udziałem grup
rekonstrukcyjnych wcielających się w żołnierzy Wehrmachtu. Cena wycieczki
wynosi 30zł/os.
Termin: 18 kwietnia w godz. 9.00, 11.00 i 13.00
Chętnych do udziału w wycieczkach (także zgłoszenia grupowe) prosimy o
kontakt pod numerem telefonu 052 58 59 811 w. 114,
e-mail:ngl@muzeum.bydgoszcz.pl
W załączniku fotografie obiektu.
Serdecznie pozdrawiam
Mateusz Soliński
Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy
"
to i ja pozdrawiam
Wojtek
Zwiedzanie
Mam nadzieję, ze na kolejne wycieczki MOB zdąży choćby z grubsza pozamiatać z pyłu i gruzu część podziemną trasy. Wpuszczają tam również dzieci, a nogi można sobie połamać.
Zwiedzanie
Ten pył dodaje "klimatu" 
Zwiedzanie
przy jakiej ulicy to jest i jak mozna dojechac latwo do DAG FABRIK?
Zwiedzanie
latwo to raczej nie bedzie - ale tragicznie jak cie ochrona zobaczy 
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Zwiedzanie
GrapHite pisze:latwo to raczej nie bedzie - ale tragicznie jak cie ochrona zobaczy
nie zamierzam się tam wkradać:P
chce tylko znać ulicę jest mi potrzebna.
ktos zna?
i jak tam dojechać?>
Zwiedzanie
Bramy wjazdowe są przy ul. Hutniczej, ul. Glinki i główna przy ul. Wojska Polskiego.
Zwiedzanie
dzięki za pomoc, a jakimś tramwajem lub ewentualnie busem mozna tam zajechac?
Zwiedzanie
Polecam stronę MZK, w szczególności:
http://www.zdmikp.bydgoszcz.pl/ufiles/linie_dzienne.pdf
Pod bramę Zachemu dojedziesz tramwajami 7, 8 lub autobusami 73, 79
http://www.zdmikp.bydgoszcz.pl/ufiles/linie_dzienne.pdf
Pod bramę Zachemu dojedziesz tramwajami 7, 8 lub autobusami 73, 79
Re: Zwiedzanie
Z muzeum okręgowego:
Źródło: http://www.muzeum.bydgoszcz.pl/full_new ... Dag_Fabrik
Czyli wychodzi na to, że płacimy nie za wstęp i oglądanie NGL-u tylko za obejrzenie grupy rekonstrukcyjnej z Gdańska...?
Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy informuje o regularnych wycieczkach do strefy NGL – części kompleksu DAG Fabryk na terenie, gdzie w latach II wojny światowej produkowano materiały wybuchowe na potrzeby armii hitlerowskiej. Unikatowy w skali europejskiej przykład żelbetowego budownictwa fabrycznego I połowy XX wieku składa się z doskonale zachowanych budynków o oryginalnej formie i konstrukcji, połączonych systemem naziemnych i podziemnych tuneli o łącznej długości prawie dwóch kilometrów. W latach wojennych pracowały tu tysiące robotników przymusowych z wielu krajów europejskich. To ostatnia okazja obejrzenia strefy w stanie niezmienionym od 1945 roku - w przyszłym roku budynki będą adaptowane na cele muzealne.
Jedną z atrakcji zwiedzania będzie animacja historyczna z udziałem grup rekonstrukcyjnych (żołnierze Wehrmachtu). Najbliższy termin wycieczki to 1 sierpnia b.r. Bilety w cenie 30 zł.
Kolejny termin to 22 sierpnia b.r.. Planowane zwiedzane z przewodnikiem. Wycieczka bez udziału grup rekonstrukcyjnych. Cena biletu 10 zł.
Informacje i zapisy pod numerem telefonu 052 58 59 811 w. 114,
e-mail:ngl@muzeum.bydgoszcz.pl.
Źródło: http://www.muzeum.bydgoszcz.pl/full_new ... Dag_Fabrik
Czyli wychodzi na to, że płacimy nie za wstęp i oglądanie NGL-u tylko za obejrzenie grupy rekonstrukcyjnej z Gdańska...?
Od dłuższego czasu obserwuję to forum. Jestem jednym z członków Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej "Ariergarda" , które ubarwia wycieczki po strefie NGL. Chciałbym odpowiedzieć na post użytkownika Albi. To prawda, otrzymujemy jako grupa wynagrodzenie za nasze występy w strefie, niezmienne od 2008 roku, jednak nie są to jakieś duże pieniądze. Zwracane są nam koszty dojazdu plus wspomniane wcześniej wynagrodzenie za występ. Ceny biletów ustala organizator imprezy i to on odpowiada za takie, a nie inne ceny biletów. Nie bierzemy żadnej części kwoty z każdego biletu, mamy stałą, niezmienną stawkę, obojętnie czy będzie w ciągu dnia 50, 100, 200 czy więcej osób.
Myślę, że jest różnica pomiędzy zwiedzaniem z samym przewodnikiem, a zwiedzaniem kiedy nasza grupa jest na terenie NGL, ale o tym niech lepiej wypowiedzą się uczestnicy wycieczki, bo moja ocena jako członka wspomnianego stowarzyszenia z pewnością nie będzie obiektywna.
I jeszcze małe sprostowanie. Nie występujemy jako żołnierze Wehrmachtu ale jako jednostki wartownicze SS. Jeden, jedyny raz zastąpiła nas inna grupa w mundurach Wehrmachtu, ale to nie byliśmy my.
Myślę, że jest różnica pomiędzy zwiedzaniem z samym przewodnikiem, a zwiedzaniem kiedy nasza grupa jest na terenie NGL, ale o tym niech lepiej wypowiedzą się uczestnicy wycieczki, bo moja ocena jako członka wspomnianego stowarzyszenia z pewnością nie będzie obiektywna.
I jeszcze małe sprostowanie. Nie występujemy jako żołnierze Wehrmachtu ale jako jednostki wartownicze SS. Jeden, jedyny raz zastąpiła nas inna grupa w mundurach Wehrmachtu, ale to nie byliśmy my.
-
Robert Grochowski
- brak
Stawar wyjaśnił najważniejsze kwestie. Dodam jeszcze, że tańsza wycieczka pozbawiona jest wszelkich multimediów (film dokumentalny, nalot, odgłosy maszyn) oraz fachowych przewodników (na czele z Jarkiem). Ot zwiedzania pustych obiektów NGL
,,Powiedziałem im również, aby nie pracowali w firmach produkujących narzędzia mordu i żeby wyrażali pogardę dla ludzi, którzy myślą, że takie narzędzia są nam potrzebne" - Kurt Vonnegut, Rzeźnia numer pięć
Albi, dzięki temu masz wybór.
Dodam tylko, że osoba, która organizowała takie wyjście w listopadzie mówiła, że różnica w cenie wynosiła 5 zł.
Ale podejście pracownika było takie: "ale czy im się będzie chciało przyjechać, no i to 5 zł drożej"...
Dodam tylko, że osoba, która organizowała takie wyjście w listopadzie mówiła, że różnica w cenie wynosiła 5 zł.
Ale podejście pracownika było takie: "ale czy im się będzie chciało przyjechać, no i to 5 zł drożej"...
stawar pisze:Od dłuższego czasu obserwuję to forum. Jestem jednym z członków Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej "Ariergarda" , które ubarwia wycieczki po strefie NGL. Chciałbym odpowiedzieć na post użytkownika Albi. To prawda, otrzymujemy jako grupa wynagrodzenie za nasze występy w strefie, niezmienne od 2008 roku, jednak nie są to jakieś duże pieniądze. Zwracane są nam koszty dojazdu plus wspomniane wcześniej wynagrodzenie za występ. Ceny biletów ustala organizator imprezy i to on odpowiada za takie, a nie inne ceny biletów. Nie bierzemy żadnej części kwoty z każdego biletu, mamy stałą, niezmienną stawkę, obojętnie czy będzie w ciągu dnia 50, 100, 200 czy więcej osób.
Nie chciałem w żaden sposób urazić jeśli tak to odebrałeś to serdecznie przepraszam. Orientuję się jak jest w GRH i wiem, że zwracają wam koszty dojazdu ( np. w przypadku inscenizacji ). Byłem na wycieczce po NGL i przyznam, że wprowadzacie niesamowity klimat każdej wycieczce. W mojej wypowiedzi chodziło o coś zupełnie innego.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam jeśli Cie to uraziło.
Spokojnie. Nie czuję się urażony w żadnym stopniu. Mój post służył wyłącznie wyjaśnieniu kwestii które poruszyłeś. Ludzką rzeczą jest pytać 
STAWAR! - milo, ze wziales sie za pisanie na forum i swietnie, ze "Nas" obserwuja takie osoby
WItamy!
ps. co do wycieczek na NGL to mi sie podobalo, ze nie gadaliscie wogole! po 'naszemu'
ps. co do wycieczek na NGL to mi sie podobalo, ze nie gadaliscie wogole! po 'naszemu'
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Takie są uroki rekonstrukcji. Wyobrażasz sobie niemców i amerykanów mówiących po polsku? Na tym polega klimat wycieczki.