Fotki z ulicy.
Fotki z ulicy.
Przedstawiają nieżyjących członków mojej dalszej rodziny.
Podobno wykonane w Bydgoszczy.
Ciekawi mnie gdzie ?
Podobno wykonane w Bydgoszczy.
Ciekawi mnie gdzie ?
- Załączniki
-
- SDC19582.JPG (53.96 KiB) Przejrzano 7040 razy
-
- SDC19534.JPG (51.21 KiB) Przejrzano 7036 razy
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Fotki z ulicy.
jeśli chodzi o tą pierwszą fotkę, to taka szeroka ulica w dodatku z linią tramwajową kojarzy mi się tylko z Grunwaldzką.
Możliwe, że to ul Grunwaldzka, gdzieś na wys. skrzyżowania z ul. Jasną .
- Załączniki
-
- Ta sama osoba, czyli ojciec mojego wujka, ale już we wiadomym miejscu.
- SDC19583.JPG (62.39 KiB) Przejrzano 6978 razy
Też myślałem o Grunwaldzkiej. Tramwaj szedł wówczas środkiem ulicy. Jednak trzeba by zrobić wizję lokalną
Coś mi nie pasuje.......
-
Izabela K.
- brak
Na zdjęciu pierwszym: jeśli jest to ul. Grunwaldzka, - i jeśli tam były tramwaje - to mogło to być na wysokości Cmentarza Starofarnego bo pomyślałam sobie nawet, że płot widziany po lewej (o ile to płot)– to właśnie płot tego cmentarza. 
„Nie ma berlinek nad Brdą, nie ma cum i nic nie kusi (...) Nic się nie zmieniło, a wszystko jest inne.” (Most Królowej Jadwigi)"
Też uwzględniam ten rejon ulicy. Ale, są pewne ale.......
Jak znajdę czas to podjadę i sfotografuję.
-
Izabela K.
- brak
seth, tutaj: viewtopic.php?f=34&t=907 znalazłam fotkę, którą kiedyś wrzuciłeś, jakieś pani spacerującej w jakby podobnym miejscu (Św. Trójcy), chyba, że zmylił mnie ten tramwaj bo też jest akurat po prawej. 
„Nie ma berlinek nad Brdą, nie ma cum i nic nie kusi (...) Nic się nie zmieniło, a wszystko jest inne.” (Most Królowej Jadwigi)"
Owszem, fotka jest moja
Wyraźnie na niej widać wejście do obecnego "Mechanika". Tramwaj jedzie z Wilczaka i zaraz minie Kamienny Mostek, a jest to ulica św. Trójcy. To czy tramwaj jedzie bliżej środka jezdni, czy lekko z prawej, jest tak naprawdę średnio istotny. W przedwojennej Bydgoszczy większość linii tramwajowych była jednotorowa ( dłuuugo po wojnie też). Były tzw. mijanki, najczęściej w okolicy przystanków. Wymogiem powstania mijanki było miejsce w którym motorniczy widzi nadjeżdżający z przeciwka tramwaj. Do tej pory jest tak na Wilczaku.
Jednak na fotce AERO, mamy dosyć zamazane tło. Kamienica z wykuszem, jest dosyć charakterystyczna. Wystarczy ją znaleźć na Grunwaldzkiej i zagadka rozwiązana
Jednak na fotce AERO, mamy dosyć zamazane tło. Kamienica z wykuszem, jest dosyć charakterystyczna. Wystarczy ją znaleźć na Grunwaldzkiej i zagadka rozwiązana
Gdyby to miało być inne miejsce niż Grunwaldzka, to kamienica w tle mogłaby być narożną Focha i Kordeckiego, patrząc w stronę Wilczaka. Dziś tam domu nie ma i w sumie nie wiem, czy kiedykolwiek był.
To chyba zły trop
Ale zagadka jest bardzo intrygująca. W efekcie okaże się, że to Gdańska 
-
Izabela K.
- brak
W efekcie okaże się, że to Gdańska
Albo Chodkiewicza.
Faktycznie.
Nie pomyślałem o ul. Chodkiewicza i Świętej Trójcy.
Myślałem bardziej o miejscach i ulicach, gdzie mógł "grasować" uliczny fotograf.
Nie pomyślałem o ul. Chodkiewicza i Świętej Trójcy.
Myślałem bardziej o miejscach i ulicach, gdzie mógł "grasować" uliczny fotograf.