Rok po wyzwoleniu - Leszek Biały
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Rok po wyzwoleniu - Leszek Biały
Chciałbym zapytać czy ktoś zna jakieś publikacje na temat Leszka białego zwłaszcza jeśli chodzi o jego smierć w katowni UB na Markwarta 4
Re: Rok po wyzwoleniu - Leszek Biały
Mam kilka kwitów dotyczących Leszka Białego ps. "Jakub", pracował jako elektromonter na D.A.G Fabrik Bromberg w firmie H.Bromm & Comp.,Homberg. Losami powojennymi nie interesowałem się.
W publikacji pt.: "Konspiracja i sabotaż w zakładach zbrojeniowych w Łęgnowie w latach 1939-1945" jest wzmianka że Leszek Biały został zamordowany w areszcie śledczym bydgoskiego UB na początku marca 1945 roku.
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
- krzysztof drozdowski
- brak
- Kontakt:
Przedstawiam link do najnowszego biuletynu FAPAK- u. W nim mój najnowszy artykul nt śmierci Leszka Białego. miłej lektury.
http://www.zawacka.pl/Biuletyn2011_1-2_ostat.pdf
http://www.zawacka.pl/Biuletyn2011_1-2_ostat.pdf
-
monter1951
- brak
krzysztof drozdowski pisze:Chciałbym zapytać czy ktoś zna jakieś publikacje na temat Leszka białego zwłaszcza jeśli chodzi o jego smierć w katowni UB na Markwarta 4
Mam książeczkę a raczej broszurkę wydaną w Bydgoszczy w 1993 roku. Tytuł: " O BESTIALSKIM MORDZIE OFICERÓW ARMII KRAJOWEJ w BYDGOSZCZY". Pamięci żołnierzy Armii Krajowej zamordowanych 3 marca 1945 roku w katowni UB przy ul. Ks. Markwarta 4 w Bydgoszczy. Ppor.Leszek Biały ps. "Jakub" Szef łączności Okręgu Pomorskiego. Por. NN ps. "Bolesław" kurier Komendy Głównej.
Opracował: Henryk Szymonowicz por. "Marek" , "Smętek" - b. oficer Komendy Okręgu AK - Pomorze.
- BYDZIAK 1958
- brak
Nie pamiętam kiedy i gdzie się dowiedziałem o Leszku Białym. Jedna z zapamiętanych rzeczy, to ulica jego miejsca zamieszkania. Pamiętam, że była mowa o Garbarach, 'mojej' ulicy.
Czytając prasę, miałem zwyczaj wycinania kontrowersyjnych artykułów. Nie wiele się tego zachowało. I na dodatek, często zapominałem o dopisaniu daty. Nie dawno 'przy porządkach' wygrzebałem wycięty tekst o grupie 'Delfina'. Nie pamiętam, w jakim świetle był napisany, czy powstał on przed 1989, czy po.
Czytając prasę, miałem zwyczaj wycinania kontrowersyjnych artykułów. Nie wiele się tego zachowało. I na dodatek, często zapominałem o dopisaniu daty. Nie dawno 'przy porządkach' wygrzebałem wycięty tekst o grupie 'Delfina'. Nie pamiętam, w jakim świetle był napisany, czy powstał on przed 1989, czy po.