Stacja Wąskotorowa Białośliwie

Wszystko co związane z koleją
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Stacja Wąskotorowa Białośliwie

Post autor: GrapHite »

Białośliwie

Obrazek

Zdecydowanie brakuje na tym forum takiego wątku :)
Jest dużo do napisania o Białośliwiu, stacji i trasie kolejki jaka tam się znajduję. Ale nie wszystko od razu.
Na początek...
W tygodniu dotarły do mnie ciekawe informację:

1. Będą weekendowe przejazdy w Białośliwiu. W sierpniu i wrześniu można skorzystać z weekendowych przejazdów kolejką wąskotorową na 8-kilometrowej trasie z Białośliwia do Kocika Młyn (i powrót). Koszta takiej wyprawy to TYLKO 2 złote! Kursy będą odbywały się w soboty (13.00 i 15.00) i w niedziele (11.00, 13,00 i 15.00).

2. Powiatowy Zarząd Dróg w Pile sprzedaje cztery wąskotorowe lokomotywy spalinowe Lyd 2 (znajdują się w Białośliwiu). Lokomotywy są niesprawne. Producentem był rumuński zakład 23 August Works Bucharest. Jedną z nich wyprodukowano w 1971 roku, dwie w 1977 i jedną w 1981 roku. Cena minimalna ustalona na 24.117,60 zł za sztukę. Termin składania ofert mija 31 sierpnia br.

Niektórzy z użytkowników forum i członkowie stowarzyszenia bywają ostatnio w "B" i wiedzą jak wygląda przejazd do Kocika, więc mogą zapewnić, że 2 zł to niedużo. "Rumuny" też oglądaliśmy ale nie zdążyliśmy się z nimi pożegnać. Chyba, że nie zostaną sprzedane do naszej kolejnej wizyty. Pewnie nasuwają się Wam pytania "dlaczego zostają sprzedane". Ich uruchomienie wymaga kupienia wielu ważnych i drogich części, są za ciężkie na trasę "białośliwską" i za sprzedane pieniądze można by wyremontować jednego, który pozostanie na stacji.

Myślę, że lada moment odezwie się LisiOgonek i będzie zawsze miał coś do dodania w tym wątku.

ps. Myślę, że to będzie dobre miejsce do pokazywania zdjęć przedstawiających Białośliwie (stacja, trasa, tabor, ludzie)
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Stacja Wąskotorowa Białośliwie

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Być może pierwszego września się wybiorę, ale to nie jest pewne. Mam nadzieję, że nie będzie padało... :D
lisiogonek
brak

Post autor: lisiogonek »

właśnie wróciłem z B i muszę powiedzieć że zainteresowanie przejazdami jest bardzo duże - np dziś uruchomiliśmy 2 pociągi ponad plan a i tak ledwo starczyło...Dobre wieści z innej beczki - Dl03 uruchomiona...pozostało tylko parę drobiazgów...

Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Czyli stacja i kolejka się rozwija. Super
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Zabawy na obrotnicy :)

http://youtu.be/3aIgC7R64pA
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

BYDZIAK 1958 pisze:Być może pierwszego września się wybiorę, ale to nie jest pewne. Mam nadzieję, że nie będzie padało... :D

Mi się plany pokrzyżowały i nie pojechałem... Teraz kombinuję, by za dwa tygodnie, wsiąść do pociągu, wskazanego przez GrapHitea... :D
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

krajan pisze:Zabawy na obrotnicy :)

http://youtu.be/3aIgC7R64pA

dobre dobre :D Krzycha upadek jest dobry ;)

Peter Erk, właściciel kolejki wąskotorowej w niemieckim mieście Ilmenau, dostarczył dziś na stację wąskotorową w Białośliwiu lokomotywę.

http://www.wkp600mm.fora.pl/media-o-nas ... .html#3868
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

lisiogonek pisze:(...)
Teraz z kolei będę chciał poprosić o pomoc przy bardzo trudnym zadaniu - przywrócenie do życia dawnego odcinka do portu. Wstępny rekonesans już zrobiliśmy i mogę powiedzieć że szlak jest kompletny ale wymaga ostrej wycinki i miejscami odkopania torów. Być może proszę o zbyt wiele - ale znam ekipę i wiem na co ją stać...
(...)

Czy te prace planowane są na przyszłą wiosnę, czy jeszcze na tą jesień?
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

BYDZIAK 1958 pisze:
Teraz z kolei będę chciał poprosić o pomoc przy bardzo trudnym zadaniu - przywrócenie do życia dawnego odcinka do portu. Wstępny rekonesans już zrobiliśmy i mogę powiedzieć że szlak jest kompletny ale wymaga ostrej wycinki i miejscami odkopania torów. Być może proszę o zbyt wiele - ale znam ekipę i wiem na co ją stać...
(...)

Czy te prace planowane są na przyszłą wiosnę, czy jeszcze na tą jesień?

Z tego co zrozumiałem planowane są jeszcze jesienią(np. 6-7.10):

http://forum.bsmz.org/viewtopic.php?f=3 ... 134#p30134
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^
Ta data, to czas zakończenia sezonu.
...Poza tym w przyszły weekend zakończenie sezonu (po 2 zł bilety!) Jeśli wyjazd uda się zorganizować na weekend 6-7 października może załapiemy się na niespodziankę :shock:

A ja pytałem o 'plany robocze' ;)
lisiogonek
brak

Post autor: lisiogonek »

Plany robocze są przygotowane na weekend 15-16 grudnia - ustala to szczegółowo GrapHite, ja też oczywiście jadę tam :) Aura wydaje się teraz niezbyt sprzyjająca...ale z Pawłem wstępnie ustaliliśmy że jedynie silne mrozy i zawieje i zamiecie śnieżne nas zatrzymają (twardym trzeba być nie miękkim :) ) Po pracach tradycyjnie zorganizujemy ognisko, najlepiej na Kociku, w zapasie pozostawiamy sobie stację :). Tyle o wyjazdach roboczych - a dla poszukujących sposobu na oryginalne spędzenie nocy Sylwestrowej mamy ciekawą propozycję:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

III Zlot Miłośników Kolejki Wąskotorowej 600mm.

Filmik z parady parowozów:

http://www.youtube.com/watch?v=yK6QkwkCIbU

Od 5:00 szybkie przejazd trójcy :)
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

W Białośliwiu coraz lepiej :

Towarzystwo Wyrzyska Kolej Powiatowa ogłosiło powrót lokomotywy LYd-2 nazywanej „Rumunem” na tory. Pojazd ma za sobą bardzo ciekawą historię.

– Te maszyny przysłużyły się rozwoju lokalnej społeczności, zastąpiły bowiem w służbie parowozy, a każdy maszynista poczuł powiew nowoczesności, jak na normalnym torze – powiedział serwisowi rynek-kolejowy.pl Radosław Olejniczak, rzecznik prasowy Towarzystwa Wyrzyska Kolej Powiatowa.

Całość: http://www.rynek-kolejowy.pl/60301/rumu ... szlaki.htm
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

W niedzielę zdemontowano kozioł oporowy przy przejeździe kolejowym (normalnotorowym), który kiedyś pomagaliśmy postawić. Demontaż to przygotowanie do połączenia z torami zatopionymi w asfalcie przy przejeździe i dalej w kierunku budynku stacji kolejowej Białośliwie (normalnotorowej).
Kolejny etap w stronę kilometra 0,0
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Rozwijają się cały czas :za

Gdyby udało się wydłużyć trasę kolejki, stałaby się najdłuższą tego typu w Europie. – Ten pierwszy odcinek byłby zrobiony jeszcze w tym roku. Następnie dalej, to kolejne 700 metrów i to rozłożylibyśmy sobie w czasie. Także w sumie może w przyszłym roku do Polinowa, do mostu dojechalibyśmy późnym latem lub wczesną jesienią – tłumaczy Jerzy Borzych, prezes Wyrzyskiej Kolejki Powiatowej.

Całość: http://www.asta24.pl/2016/04/07/kolejka ... e-dluzsza/
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

WKP Białośliwie - Ostatnia kampania buraczana 1992 rok.

Ciekawe zdjęcia:
https://youtu.be/4Dx4XodU_EQ
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Całość:
http://www.asta24.pl/2017/05/02/zabytko ... ie-torach/

Zabytkowa Lowa wkrótce pojawi się na torach.

Lada moment do Wyrzyskiej Kolejki Powiatowej w Białośliwiu trafi nowy ruchomy zabytek. Mowa o parowoziku LOWA z 1951 roku. Lokomotywka będzie jedynym czynnym parowozem tego typu na świecie.
Para buch koła w ruch, póki co tylko para bo kocioł lokomotywki przeszedł niedawno testy szczelności.

– Parowozik jest zbudowany w roku 1951 w Niemczech, stał tu ponad 30 lat. My przymierzaliśmy się jako stowarzyszenie przez wiele lat do remontu tego parowozu – mówi Jerzy Borzych, prezes Stowarzyszenia Wyrzyska Kolejka Powiatowa.

Źródło: http://www.asta24.pl/2017/05/02/zabytko ... ie-torach/
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Dopiero teraz połapałem się że chodzi o 'ten' parowozik. :oops:
Jak zacznie on już po remoncie śmigać po tamtejszych torach, to w 'miejscu pomnika', pojawi się inny eksponat?
Załączniki
lowa.JPG
lowa.JPG (78.06 KiB) Przejrzano 10586 razy
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Na miejscu pomnika pozostanie tylko trawnik. Tabor który nie jest sprawny stoi na torach (których pełno dookoła). Lowa stała na wyciętym odcinku.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

We wiadomościach TVN, jakiś kwadrans temu, pokazali materiał o świecie kolejek w Białośliwiu. Tym razem główna informacja nie była wesoła. Nie dawno odbudowane przez pasjonatów tory, zostały rozmontowane i skradzione :!: Nasz kolega Lisiogonek mówił w relacji, że zapewne dokonali tego, dobrze przygotowani do takiej kradzieży złodzieje, posiadający ze sobą odpowiedni sprzęt. Osobiście dodam, że najbardziej przykre było by to, gdyby nimi okazali się 'osobnicy miejscowi'.
Załączniki
Białośliwie.JPG
Białośliwie.JPG (50.73 KiB) Przejrzano 10427 razy
ODPOWIEDZ