Młyn przy Windmühlenweg - Ku Wiatrakom

Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Młyn przy Windmühlenweg - Ku Wiatrakom

Post autor: Karass »

Plan Pharusa z 1908 roku. Ulica Windmühlenweg -w tłumaczeniu Droga Ku Wiatrakom, czyli dzisiejsze Ku Wiatrakom. Podpisałem ulice razem z ich polskimi nazwami. Windmühlenweg kończy się zaznaczonym Mühle, czyli młynem. Niestety dziś nie ma po nim żadnej pozostałości - dziś w tym miejscu stoi kilkunastopiętrowy blok Ogrody 29 oraz garaże. Nie znalazłem także żadnej innej wzmianki w internecie, ale uznałem, że chociaż taka informacja zasługuje na uwagę. :)

Obrazek
AERO
brak

Re: Młyn przy Windmühlenweg - Ku Wiatrakom

Post autor: AERO »

W Starych dzielnicach miast, często nazwy ulic były adekwatne do faktów historycznych;
Ul. Garbary, ul. Zduny , ul. Mennica ,ul. Wiatrakowa itp.

Kiedyś, przy innej okazji wkleiłem , (bo znalazłem w necie) chyba jedyny taki obraz-grafikę , przedstawiający wiatrak.
Zdaje się jednak, że stał on przy obecnej ul. Wiatrakowej.

Obrazek
Awatar użytkownika
seth
brak

Post autor: seth »

Perspektywa tego obrazka jest lekko od czapy, wszak to szosa gdańska. Ale wiatrak całkiem do tego pasuje ;)
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

AERO pisze:
Obrazek

Ten akurat stał przy obecnej ulicy Wiatrakowej
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Tu jest on także na starym planie:
viewtopic.php?f=67&t=3950&hilit=Wiatrakowa
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Chciałbym ponowić pytanie. Dzięki stare-mapy.tk widać, że w 1944 nie było już po młynie ani śladu - zaznaczony jest z kolei na mapach z lat 1916 i jej reedycjach z 1933 i 1944, mapie agronomicznej 1906, mapie 1908, a nawet na mapie z 1857.
Awatar użytkownika
Karass
brak
Kontakt:

Obrazek

Sprawa wiatraka nie daje mi spokoju od paru lat. Nie ma o nim nigdzie wzmianki, w żadnym spisie młynów, Bagniewski zamieszkały jako jedyny na Ku Wiatrakom swego czasu też nie figuruje jako ktokolwiek zamieszany w działalność okołozbożową.

Ciekawostką jest, że ten młyn widnieje już na najstarszej znanej mi mapie tych okolic z 1854 roku. Ostatnie jego pojawienie się na mapie to 1940 rok. Zdjęcia lotnicze z 1941 i 1944 roku nie pokazują w tym miejscu już absolutnie niczego poza polem.

Obrazek

Taka to zagadka.
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Spotkałem się już z podobnymi przypadkami.W 1940r mógł być na mapie a w rzeczywistości już go dawno tam nie było, powielono poprzednią mapę.
ODPOWIEDZ