Zaorali drogę
Zaorali drogę
Wracając wczoraj z piernikowa zauważyłem sprzęt budowlany na ul. Łęgnowskiej.
Po bliższych oględzinach okazało się, że kopią jakąś kanalizację. Zniszczyli drogę, pewnie te braki zaleją asfaltem i będzie dobrze. Kostki brukowej nie zauważyłem żeby leżała gdzieś na boku, pewnie wywieziona została na prywatną posesję.
Jest to, a właściwie była droga budowana siłą pracowników przymusowych oraz jeńców. Łączyła stację kolejową Łęgnowo z bramą zakładów zbrojeniowych D.A.G. Fabrik Bromberg. Codziennie przemierzali tą drogę mieszkańcy Bydgoszczy i okolic dojeżdżający do pracy w D.A.G.
Po bliższych oględzinach okazało się, że kopią jakąś kanalizację. Zniszczyli drogę, pewnie te braki zaleją asfaltem i będzie dobrze. Kostki brukowej nie zauważyłem żeby leżała gdzieś na boku, pewnie wywieziona została na prywatną posesję.
Jest to, a właściwie była droga budowana siłą pracowników przymusowych oraz jeńców. Łączyła stację kolejową Łęgnowo z bramą zakładów zbrojeniowych D.A.G. Fabrik Bromberg. Codziennie przemierzali tą drogę mieszkańcy Bydgoszczy i okolic dojeżdżający do pracy w D.A.G.
- Załączniki
-
- Łęg.jpg (197.53 KiB) Przejrzano 12105 razy
-
- Łęg1.jpg (211.76 KiB) Przejrzano 12105 razy
-
- Łęg2.jpg (198.79 KiB) Przejrzano 12105 razy
Re: Zaorali drogę
Kostka była tyle lat i żadnej dziury, teraz zaleją asfaltem i co roku będą łatać dziurę na dziurze
Przecież taka droga to także zabytek, ale kto się przejmuje "takim" zabytkiem, jeśli znacznie cenniejsze znikają (dosłownie)...
Przy okazji - tyle lat eksploatacji i naprawdę stan wyśmienity, obawiam się, że jeśli po wykopach położyliby tę kostkę z powrotem to za rok/dwa i tak pozapadałaby się miejscami - u mnie w Wąbrzeźnie też tak było - kostka na ul Wolności po położeniu gazociągu została (może dlatego że jednak ktoś zauważył że to jednak zabytek), natomiast "koleina" w śladzie rury jest aż nadto widoczna...
Przy okazji - tyle lat eksploatacji i naprawdę stan wyśmienity, obawiam się, że jeśli po wykopach położyliby tę kostkę z powrotem to za rok/dwa i tak pozapadałaby się miejscami - u mnie w Wąbrzeźnie też tak było - kostka na ul Wolności po położeniu gazociągu została (może dlatego że jednak ktoś zauważył że to jednak zabytek), natomiast "koleina" w śladzie rury jest aż nadto widoczna...
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Masakra...
Jakby nie mogli kopać wzdłuż drogi. Najlepiej przeorać zawsze środek, a potem się dziwić, że co rusz są jakieś dziury do łatania.
Jak zaleją to asfaltem, to mistrzostwo świata - trzeba będzie zainteresować tym prasę.
Jakby nie mogli kopać wzdłuż drogi. Najlepiej przeorać zawsze środek, a potem się dziwić, że co rusz są jakieś dziury do łatania.
Jak zaleją to asfaltem, to mistrzostwo świata - trzeba będzie zainteresować tym prasę.
Pożyjemy zobaczymy, ale nawet jeżeli odtworzą nawierzchnię z bruku pewnie nie zrobią tego porządnie.
Ewing pisze:Masakra...
Znów wyjdziemy na pieniaczy
krajan pisze:Pożyjemy zobaczymy, ale nawet jeżeli odtworzą nawierzchnię z bruku pewnie nie zrobią tego porządnie.
Chyba że wydrukują kostkę na dyktach i ułożą
Nie ma w pobliżu ani jednej kostki, gdzieś wywieźli, wątpię żeby na przechowanie
Pierwsze jezdnie z kostki bazaltowej układano w Bydgoszczy prawdopodobnie już w latach 20\30 ub. W.
Miały zastąpić tzw. " kocie łby " \ bruk kamienny.
Było kilka sposobów i wzorów jej układania (również bruku) , łukowo-promieniste od środka jezdni w skos(caro) i rzędowo.
Ta na fotce Bunkra jest w " skos ".
Bazaltowa kostka brukowa jest cenionym materiałem kamieniarskim , szczególnie zaś ta "zabytkowa".
Nie dziwi mnie , że ktoś, kto o tym wie , ostrzy sobie na nią zęby !
Jest znacznie wytrzymalsza od tzw. polbruku i przetrwa wieki !
Prawdopodobnie , przy okazji robót drogowych (lub bez okazji ), ktoś kradnie ten budulec w biały dzień !
Nie wiem jak jest obecnie , ale kilkanaście lat temu istniały jeszcze w naszym grodzie ulice o takiej nawierzchni jezdni .
Zalewano je asfaltem , bo podobno auta i motory dość łatwo wpadały na nich w poślizgi !
Dawno temu , do remontu i napraw takich nawierzchni zatrudniano drogowych kamieniarzy.
Podobno potrafili odpowiednio łupać i układać taki bruk.
Może warto sprawdzić, ile mamy jeszcze takich ulic ?
...a pan konserwator sobie śpi i o ...14 premii śni >
I kto Mu "coś" zrobi ?
Miały zastąpić tzw. " kocie łby " \ bruk kamienny.
Było kilka sposobów i wzorów jej układania (również bruku) , łukowo-promieniste od środka jezdni w skos(caro) i rzędowo.
Ta na fotce Bunkra jest w " skos ".
Bazaltowa kostka brukowa jest cenionym materiałem kamieniarskim , szczególnie zaś ta "zabytkowa".
Nie dziwi mnie , że ktoś, kto o tym wie , ostrzy sobie na nią zęby !
Jest znacznie wytrzymalsza od tzw. polbruku i przetrwa wieki !
Prawdopodobnie , przy okazji robót drogowych (lub bez okazji ), ktoś kradnie ten budulec w biały dzień !
Nie wiem jak jest obecnie , ale kilkanaście lat temu istniały jeszcze w naszym grodzie ulice o takiej nawierzchni jezdni .
Zalewano je asfaltem , bo podobno auta i motory dość łatwo wpadały na nich w poślizgi !
Dawno temu , do remontu i napraw takich nawierzchni zatrudniano drogowych kamieniarzy.
Podobno potrafili odpowiednio łupać i układać taki bruk.
Może warto sprawdzić, ile mamy jeszcze takich ulic ?
...a pan konserwator sobie śpi i o ...14 premii śni >
I kto Mu "coś" zrobi ?
Najprawdopodobniej kostkę wywieziono, aby ją po ubiciu ziemi wtórnie ułożyć. Zwykle tak właśnie się robi. Takie działania są tańsze niż utwardzenie drogi w miejscu ingerencji i położeniu nowej nawierzchni asfaltowej.
a jeszcze w zeszłym tygodniu śmigałem tam na rowerze
ogólnie droga była super, tylko ten odcinek przy dworcu PKP Bydgoszcz Łęgnowo był w kiepskim stanie, tam pod górkę...
zobaczymy może odtworzą???
ogólnie w Bydgoszczy cała infrastruktura powstała w okresie okupacji traktowana jest z dużą nonszalancją...
ogólnie droga była super, tylko ten odcinek przy dworcu PKP Bydgoszcz Łęgnowo był w kiepskim stanie, tam pod górkę...
zobaczymy może odtworzą???
ogólnie w Bydgoszczy cała infrastruktura powstała w okresie okupacji traktowana jest z dużą nonszalancją...
Ryją dalej, trochę kostki wala się na poboczu.
Mam wrażenie że kostka zostanie ułożona i to porządnie. Układają kamienie i ubijają. I dopiero na to przyjdzie kostka.
Mam wrażenie że kostka zostanie ułożona i to porządnie. Układają kamienie i ubijają. I dopiero na to przyjdzie kostka.
- Załączniki
-
- Kost.jpg (235.63 KiB) Przejrzano 11721 razy
-
- Kost1.jpg (159.99 KiB) Przejrzano 11721 razy
Ło matko!!! Raz możemy kogoś pochwalić
. Tak bardzo nie lubię narzekania a tak trudno jakieś służby w naszym kochanym mieście pochwalić. Chwała drogowcom!
Na szczęście droga została doprowadzona do stanu pierwotnego.
- Załączniki
-
- Drogako.jpg (173.48 KiB) Przejrzano 10649 razy
-
- Drogakoa.jpg (172.87 KiB) Przejrzano 10649 razy
Nie wiem czy taka sama, ale podobna nawierzchnia była na początku Planu 6-letniego. Swego czasu jadąc ciut za szybko bolidem marki syrena wpadłem w poślizg i odbiłem się od krawężnika