Słupek alarmowy
Słupek alarmowy
Ostatnio otrzymałem sporo zdjęć z obozu RAD Brahnau, na jednym z tych zdjęć widać słupek alarmowy. Takich sygnalizatorów na terenie zakładu było bardzo dużo. Na betonowym słupku zamontowana była metalowa obudowa, w której za szybką znajdował się przycisk alarmowy. Urządzenia te produkowane były przez firmę Siemens und Halske. Sygnalizatory były podłączone do centrali, która znajdowała się w remizie zakładowej straży pożarnej D.A.G. W razie pożaru należało zbić szybkę i nacisnąć przycisk. W tym momencie dyżurny strażak wiedział, z jakiej części zakładu jest wezwanie.
Jeszcze kilka lat temu robiąc dokumentację zdjęciową na terenie Nitrochemu natrafiłem na kilka słupków z sygnalizatorami. Można było je „uratować”, ale czy ktoś będzie słuchał fanatyka ?
Jeszcze kilka lat temu robiąc dokumentację zdjęciową na terenie Nitrochemu natrafiłem na kilka słupków z sygnalizatorami. Można było je „uratować”, ale czy ktoś będzie słuchał fanatyka ?
- Załączniki
-
- Słupek.jpg (54.8 KiB) Przejrzano 11029 razy
-
- Słupek1.jpg (245.08 KiB) Przejrzano 11029 razy
-
- Słupek2.jpg (191.5 KiB) Przejrzano 11029 razy
Re: Alarm
Tomek pisze:Trzeba interweniować u konserwatora zabytków i dyrekcji NITRO-CHEMu ...
Powodzenia
Tomek pisze:... a nie tylko gadać
Myślisz ze tylko gadałem
Spoko 

- Maciej Kulesza
- brak
Ja dokładam "swój" słupek. Nawet dwa. Zdjęcia wykonane 2009 roku na terenie Nitrochemu w południowej części.

Kolejny bez metalowej skrzynki

Kolejny bez metalowej skrzynki

Takie same słupki jak "nasze" można jeszcze zobaczyć w Krzystkowicach(D.A.G. Christianstadt), innego typu słupki występują w Brożku(Deutsche Sprengchemie GmbH).
- Załączniki
-
- D.A.G. Christianstadt
- Słupek6.jpg (257.02 KiB) Przejrzano 10920 razy
-
- D.A.G. Christianstadt
- Słupek5.jpg (276.45 KiB) Przejrzano 10920 razy
-
- Deutsche Sprengchemie GmbH
- Słupek3.jpg (276.06 KiB) Przejrzano 10920 razy
-
- Deutsche Sprengchemie GmbH
- Słupek4.jpg (236.4 KiB) Przejrzano 10920 razy
Re: Słupek alarmowy
W Brożku(DSC) prawdopodobnie na słupkach alarmowych były zamontowane telefony forteczne FS38 firmy Siemens & Halske AG.
Mini skansen w Brożku:
Mini skansen w Brożku:
- Załączniki
-
- Telefoniren.jpg (196.83 KiB) Przejrzano 9630 razy
-
- Telefoniren1.jpg (253.72 KiB) Przejrzano 9630 razy
ostatni słupek
Niestety to nie będzie zagadka, lecz smutna konstatacja. Byłem dziś na Nitrochemie i stwierdziłem, że ostatni słupek sygnalizacyjny wyposażony w puszkę, w której znajdowały się przycisk, styki i mechanizm zamykania puszki został z tej puszki ogołocony...Został tylko świeży odcisk...
- Załączniki
-
- DSCF9353.JPG (199.67 KiB) Przejrzano 9221 razy
Re: ostatni słupek
Wydaje mi się, że administrator powinien ten post przenieść do działu DAG...
Zaś pytanie zasadnicze czy ogołocono ten słupek w majestacie prawa czy złomiarze bezkarnie okradają bogactwa historyczne tego miasta i żadna z powołanych do tego służb niewiele sobie z tego robi... Smutne to bo za 20 - 30 lat z ubolewaniem stwierdzimy, że tego nie ma i wówczas media będą pomstować na poprzednie pokolenie, które tego nie dopilnowało
Zaś pytanie zasadnicze czy ogołocono ten słupek w majestacie prawa czy złomiarze bezkarnie okradają bogactwa historyczne tego miasta i żadna z powołanych do tego służb niewiele sobie z tego robi... Smutne to bo za 20 - 30 lat z ubolewaniem stwierdzimy, że tego nie ma i wówczas media będą pomstować na poprzednie pokolenie, które tego nie dopilnowało
Re: ostatni słupek
myślę, że to raczej jakiś szalony, nieodpowiedzialny kolekcjoner...