Ulica Wyścigowa

Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Ulica Wyścigowa

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Nazwa tej ulicy, obecnie bardziej kojarzy się mieszkańcom miasta z punktem przesiadkowym komunikacji miejskiej. Ale nazwa ulicy jest pamiątką po znajdującym się w jej pobliżu torem wyścigów konnych. Obecnie praktycznie mamy dwie ulice Wyścigowe. Wynika to z ok. dwustu metrowej przerwy miedzy nimi, którą wypełnia szlak kolejowy. Południowa Wyścigowa znajduje się między ulicami Fordońską, a Kamienną. Północna Wyścigowa przebiega między działkami, zaczynając się od ulicy Inwalidów.
Załączniki
Wyscigowa 1.JPG
Wyscigowa 1.JPG (72.67 KiB) Przejrzano 2854 razy
Wyścigowa 2.JPG
Wyścigowa 2.JPG (18.81 KiB) Przejrzano 2854 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Re: Ulica Wyścigowa

Widziałem kiedyś kilka zdjęć dawnego toru wyścigów konnych. Właśnie jedno znalazłem w galerii na FB :D
Dodać też trzeba, że nazwa pobliskiej uliczki, "Startowa", to również pamiątka po tym dawnym torze wyścigowym.
Załączniki
Tor wyscigów konnych.JPG
Tor wyscigów konnych.JPG (35.34 KiB) Przejrzano 2848 razy
Awatar użytkownika
jochim
brak

Post autor: jochim »

ale jaja ;) Wszystkiego bym się spodziewał ale nie akurat tego, że Bydgoszcz miała swój tor wyścigowy :)
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

proponuję zajrzeć tu: viewtopic.php?f=9&t=831 :)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^ Właśnie zajrzałem. I również to polecam. O samym torze wiedziałem, ale o tym temacie na forum nie. Może dlatego, że zajmowano tu się nim ponad trzy lata temu. :shock:
Ale z drugiej strony patrząc, wyścigi konne w naszym kraju, chyba nie wzbudzają wielkich emocji. Choć nie wiadomo, jak by to wyglądało tu u nas, gdyby tor nadal funkcjonował.
ODPOWIEDZ