Bydgoszcz Wschód - piesza wędrówka
Bydgoszcz Wschód - piesza wędrówka
W sobotę dnia 24.05.2014 r. BSMZ ”BUNKIER” zaprasza na pieszą wycieczkę po dzielnicy Bydgoszcz Wschód. Zbiórka uczestników o godz. 10:00 na parkingu przy stacji kolejowej Bydgoszcz Wschód.
Podczas pięciokilometrowej wycieczki poznamy historię toru wyścigów konnych, na którym co roku rozgrywano gonitwę: „Wielka Bydgoska”, porozmawiamy o Kolei Wschodniej, obejrzymy pozostałości po trójkącie manewrowym. Będziemy również „podziwiać” ruiny ruin schronów z PRLu. W drodze powrotnej na stację Bydg. Wsch. przejdziemy obok wieży ciśnień oraz żurawia wodnego. Przypomnimy też historię powstania podobozu Bromberg-Ost.
Zapraszamy
Wszystkie osoby biorące udział w imprezie zobowiązane są do zapoznania się z treścią regulaminu imprez: viewtopic.php?f=55&t=2242
Podczas pięciokilometrowej wycieczki poznamy historię toru wyścigów konnych, na którym co roku rozgrywano gonitwę: „Wielka Bydgoska”, porozmawiamy o Kolei Wschodniej, obejrzymy pozostałości po trójkącie manewrowym. Będziemy również „podziwiać” ruiny ruin schronów z PRLu. W drodze powrotnej na stację Bydg. Wsch. przejdziemy obok wieży ciśnień oraz żurawia wodnego. Przypomnimy też historię powstania podobozu Bromberg-Ost.
Zapraszamy
Wszystkie osoby biorące udział w imprezie zobowiązane są do zapoznania się z treścią regulaminu imprez: viewtopic.php?f=55&t=2242
- Załączniki
-
- Plakat Bydg Wsch1.jpg (78.71 KiB) Przejrzano 10766 razy
Re: Bydgoszcz Wschód - piesza wędrówka
„Lśniące cylindry, czarne tużurki, żakiety. Piękne panie, piękne toalety, piękne konie. Auta, powozy, taksówki, dorożki. Długie sznury pieszych” - tak było w okresie międzywojennym.
A jak dzisiaj wgląda miejsce w którym był tor wyścigów konnych, przekonamy się podczas sobotniej wędrówki
A jak dzisiaj wgląda miejsce w którym był tor wyścigów konnych, przekonamy się podczas sobotniej wędrówki
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Trasa krótka więc tym razem zabiorę ze sobą córkę 
5 km? Toż to istne lenistwo
Ale mi nawet pasuje bo później sobotę mam zajętą. Do zobaczenia!
Myśleliśmy też żeby "zajrzeć" na Saharę. Ale jest tak zarośnięta że nie ma sensu.
bunkier pisze:Myśleliśmy też żeby "zajrzeć" na Saharę. Ale jest tak zarośnięta że nie ma sensu.
Byłem tam ostatnio i choć to nie to co w latach 80-tych to uważam, że jest sens. Jeszcze "oaza" się zachowała
wichura pisze:Byłem tam ostatnio i choć to nie to co w latach 80-tych to uważam, że jest sens.
Szału nie ma, więc trzymamy się zaplanowanej trasy.
Zgłaszam swój udział w tej wędrówce.
No to w sumie mamy pięć osób na spacerku 
Postaram sie przybyć z Drugą Połówką