Budynek I Liceum Ogólnokształcącego (Plac Wolności 9)
Budynek I Liceum Ogólnokształcącego (Plac Wolności 9)
Pseudogotycki gmach z czerwonej cegły zbudowany w latach 1875-1877 na potrzeby Niemieckiego Gimnazjum Królewskiego.
Budynek od początku istnienia ma funkcję szkolną.
Budynek od początku istnienia ma funkcję szkolną.
- Załączniki
-
- 2.JPG (193.96 KiB) Przejrzano 13087 razy
-
- 1.JPG (198.28 KiB) Przejrzano 13087 razy
-
- 3a.jpg (174.63 KiB) Przejrzano 13087 razy
-
- 4.JPG (191.67 KiB) Przejrzano 13087 razy
-
- 5.JPG (190.55 KiB) Przejrzano 13087 razy
Re: Budynek I Liceum Ogólnokształcącego (Plac Wolności 9)
Ciekawe, jak budynek będzie wyglądał po obłożeniu styropianem zgodnie z lokalnym zwyczajem dotyczącym czerwonego pruskiego klinkieru, jaki będzie kolor „zacierki”? (viewtopic.php?f=90&t=1179)
Tymczasem kilka zdjęć obecnego stanu gmachu.
Tymczasem kilka zdjęć obecnego stanu gmachu.
- Załączniki
-
- 6.JPG (191.54 KiB) Przejrzano 12920 razy
-
- 7.JPG (196.29 KiB) Przejrzano 12920 razy
-
- 8.JPG (197.75 KiB) Przejrzano 12920 razy
-
- 9.JPG (193.78 KiB) Przejrzano 12920 razy
-
- 10.JPG (198.66 KiB) Przejrzano 12920 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Ciekawa, (okolicznościowa - pięćdziesięciolecie ), pocztówka ze 'Starej Bydgoszczy'. ( Dla formalności, proszę o przetłumaczenie.)
- Załączniki
-
- SB G.JPG (71.82 KiB) Przejrzano 12566 razy
Ciekawe, że jest inna ściana frontowa niż dzisiaj. To rysunek z projektu, czy tak było rzeczywiście?
Jak poszukać w dokumentacji w archiwum berlińskiego Muzeum Architektury, to pierwotny projekt był zupełnie inny.
Albo to inny obiekt.
Jak poszukać w dokumentacji w archiwum berlińskiego Muzeum Architektury, to pierwotny projekt był zupełnie inny.
Albo to inny obiekt.
- Misia
- Moderator

- Kontakt:
Grzeczna uczennica szkoły

Na pocztówce jest budynek Wyższego Seminarium Duchownego przy Grodzkiej w którym przed wojną mieściła się Miejska Szkoła Realna.
Misia pisze:Grzeczna uczennica szkoły![]()
Jaka tam grzeczna, przecież widać, że szybę wybiła. Wszystkie są, a jednej nie ma - znaczy się wybiła
Z harcerskim pozdrowieniem
SALAMON
SALAMON
Tomek pisze:Na pocztówce jest budynek Wyższego Seminarium Duchownego przy Grodzkiej w którym przed wojną mieściła się Miejska Szkoła Realna.
Właśnie to chciałem napisać. Tym bardziej, że data założenia szkoły to roku 1851
Wspomniana wizja projektowa.
- Załączniki
-
- a.JPG (39.63 KiB) Przejrzano 12503 razy
-
- c.JPG (57.38 KiB) Przejrzano 12503 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Tomek pisze:Na pocztówce jest budynek Wyższego Seminarium Duchownego przy Grodzkiej w którym przed wojną mieściła się Miejska Szkoła Realna.
^^^ Próbuję dojść, jak to wyszło że nie przyjrzałem się budynkowi na tym zdjęciu. Może zasugerowałem się, oglądanymi wcześniej innymi zdjęciami budynku z tematu.
Przy okazji, jak pojawi się tu temat tego obiektu przy Grodzkiej, to trzeba będzie pamiętać o przeniesieniu tej fotki tam.
Zdjęcie z kursu języka eksperanto. W I-szym rzędzie mój wujek, Jerzy Mazurkiewicz, walczył w armii gen Andersa. Wszyscy uczniowie obowiązkowo nosili mundurki. Mundurki uczniów gimnazjum posiadały granatowe wypustki na rękawach, uczniowie liceum - czerwone. Mój wujek ukończył tylko gimnazjum, do 1939-go roku.
- Załączniki
-
- 19.jpg (185.59 KiB) Przejrzano 12280 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Drugi rzut oka...
Na pierwszy rzut oka, orły wydają się jednakowe. (Są niemal obok siebie.) Ale jeśli się baczniej przyjrzeć, można dostrzec, że są inne. Gdzie się znajdują?
- Załączniki
-
- dwa orły.JPG (55.92 KiB) Przejrzano 11829 razy
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 cze 2016, 19:31 przez Ewing, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: posty przeniesione z fotozagadek
Powód: posty przeniesione z fotozagadek
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Re: Drugi rzut oka...
Ten po lewej został ograbiony z korony i pozostałych atrybutów pruskiej władzy.
- BYDZIAK 1958
- brak
Zakładam, (może nie słusznie), że oba orły umieszczono na tym budynku w tym samym czasie. (Koniec XIXw) Skoro ten 'lewy' był pruski, to czyj był ten drugi orzeł? Polski? Akt tolerancji w czasie zaboru?
Z drugiej strony patrząc, to czy samo odłupanie atrybutów zaborcy, automatycznie 'upolszczyło' orła?
Dodam jeszcze, że nad herbami z orłami, są ślady po usunięciu innych, symboli czy 'koron'.
Z drugiej strony patrząc, to czy samo odłupanie atrybutów zaborcy, automatycznie 'upolszczyło' orła?
Dodam jeszcze, że nad herbami z orłami, są ślady po usunięciu innych, symboli czy 'koron'.
Szpony i ogony mają różne.
- BYDZIAK 1958
- brak
Wewnętrzne części skrzydeł też nie są identyczne. Chyba, że przy nich również manipulowano.
Przyznam, że zaciekawiły mnie one i skłoniły do poszukiwania w sieci informacji o nich. Niestety nic nie udało mi się do tej pory znaleźć.
Przyznam, że zaciekawiły mnie one i skłoniły do poszukiwania w sieci informacji o nich. Niestety nic nie udało mi się do tej pory znaleźć.
- Ewing
- Admin

- Kontakt:
Ten po prawej mógł dotyczyć instytucji / urzędu znajdującego się w budynku. Np. Podobny z emblematem na piersi miała straż pożarna.
- BYDZIAK 1958
- brak
BYDZIAK 1958 pisze:...
Miedzy orłami jest nasz herb, a nad nim owa 'korona'. Część forumowiczów pewnie zna jej poprawną nazwą i co symbolizowała. Być może takie same były nad orłami. W bramie herbu, nie widać kraty. Możliwe że 'odpadła' przy jakiejś konserwacji.
- Załączniki
-
- herb.JPG (46.9 KiB) Przejrzano 11734 razy
- szczepan522
- brak
Dodam tyko od siebie

Bydziak, zagadka miodzio! W życiu bym nie wpadł na to, że o ten budynek chodzi. Co więcej nigdy nie zwracałem uwagi co jest na zwieńczeniu okiennic auli...