....
Hej wszystkim ponownie!
Od kilku dni z wypiekami na twarzy, przeglądam albumy po pradziadkach, których nigdy wcześniej nie widziałam.

Mam sporo zdjęć, które w wolnej chwili "lokalizuje" na mapie naszego miasta i całkiem ładnie mi to szło.. aż trafiłam na te.
Jest na nich moja prababka... niestety nie wiem, ile mogłaby miec tutaj lat (urodziła się w 1924r.)... nie wiem też, kim są pozostałe dziewczyny. A już na pewno nawet się nie domyślam, kim są ci ludzie w fartuchach. .

Najbardziej mnie jednak ciekawi GDZIE to zdjęcie mogło być zrobione (w kontekście Bydgoszczy) tj. Czym jest to, co widać w oddali.
Stadniną koni? Wielkim kurnikiem?

Na jednej fotce widać jakieś białe stworzenie, ni to kura ni gęś aczkolwiek nie znam się na zwierzętach gospodarskich więc licho wie. . Nic mi nie wiadomo, żeby prababka gdziekolwiek w życiu przepracowała choćby jeden dzień... w okresie wojny - też siedziała w domu. Edukację skończyła jak to drzewiej bywało na "powszechniaku" ,całe życie uważała się za "miastową damę"

doprawdy nie wiem, co oni na tych zdjęciach robią...
Może ktoś ma jakieś skojarzenie? Albo podobne zdjęcia w swoich zbiorach? ps. Przepraszam za jakość tych zdjęć ale nie mam skanera i (żeby tu wlazły) nieudolnie je pomniejszyłam. ...

))