Rojst'97
Rojst'97
Cześć.
Jako, że zakończyłem oglądać netflixowego Rojsta'97, podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Miejsce akcji jest fikcyjne miasto, niewymienione z nazwy, dotknięte przez Powódź Tysiąclecia. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ w 2 odcinku policjantka Anna Jass przegląda mapę tegoż miasta. Od razu wyhaczyłem ulice: Jagiellońska, Babia Wieś i Toruńską, cmentarz ewangelicki i przebieg rzeki identyczny jak u nas. Scenograf użył międzywojennej mapy Bydgoszczy z tą różnicą, że ją trochę poprzestawiał, ponieważ w miejscu naszego Starego Miasta zostało przesunięte Bocianowo, dodano oznaczenia wałów przeciwpowodziowych oraz dodano fikcyjne nazwy osiedli.
Jako, że zakończyłem oglądać netflixowego Rojsta'97, podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Miejsce akcji jest fikcyjne miasto, niewymienione z nazwy, dotknięte przez Powódź Tysiąclecia. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ w 2 odcinku policjantka Anna Jass przegląda mapę tegoż miasta. Od razu wyhaczyłem ulice: Jagiellońska, Babia Wieś i Toruńską, cmentarz ewangelicki i przebieg rzeki identyczny jak u nas. Scenograf użył międzywojennej mapy Bydgoszczy z tą różnicą, że ją trochę poprzestawiał, ponieważ w miejscu naszego Starego Miasta zostało przesunięte Bocianowo, dodano oznaczenia wałów przeciwpowodziowych oraz dodano fikcyjne nazwy osiedli.
- Załączniki
-
- MAPA.jpg (153.61 KiB) Przejrzano 15247 razy
- BYDZIAK 1958
- brak
Re: Rojst'97
Nie mam netflixu i nie znam tego filmu, ale gratuluję dobrego oka.
A przy okazji okazało się, że nasza 'jedyna na świecie śluza trapezowa', nie jest jedyna...
A przy okazji okazało się, że nasza 'jedyna na świecie śluza trapezowa', nie jest jedyna...
Heh, dokładnie
A swoją drogą, śluza trapezowa dość długo gościła na mapach, nawet na tych z 1939 roku. Ta która posłużyła jako źródło musi być przedwojenna, oznaczony jest cmentarz ewangelicki w miejscu Parku Witosa, jest ulica Hermanna Frankego, Mazowiecka jest jeszcze Mazowiecką, a we wcześniejszej scenie widać, że Markwarta, Piotrowskiego i Ossolińskich kończy się na rondzie przed Bazyliką.
A swoją drogą, śluza trapezowa dość długo gościła na mapach, nawet na tych z 1939 roku. Ta która posłużyła jako źródło musi być przedwojenna, oznaczony jest cmentarz ewangelicki w miejscu Parku Witosa, jest ulica Hermanna Frankego, Mazowiecka jest jeszcze Mazowiecką, a we wcześniejszej scenie widać, że Markwarta, Piotrowskiego i Ossolińskich kończy się na rondzie przed Bazyliką.
No i rozkopane. Scenografowi posłużyła mapa wydana przez Polskie Towarzystwo Księgarni Kolejowych "Ruch" Sp. Akc. w lat 20tych. Niestety nie dysponuję oryginałem, żeby móc się tu pochwalić, jedynie reprint w "Bydgoszcz miasto na Kujawach tom 1". Ale układ opisów, czcionka, kolory. Wszystko się zgadza.
- BYDZIAK 1958
- brak
Może jest gdzieś w necie ta mapa... Ja natrafiłem na taką z 1914-go, roku końca budowy nowej śluzy, (wtedy w nurcie rzeki), na której jest i trapezowa i 'chwalą się' nową śluzą. 
Ale zerknę później do kartonika ze starymi mapami, może tam coś ciekawego odnajdę.
Ale zerknę później do kartonika ze starymi mapami, może tam coś ciekawego odnajdę.
- Załączniki
-
- dwie 1914.jpg (146.12 KiB) Przejrzano 15199 razy
I kolejne znalezisko. Wymieniona przeze mnie mapa Ruchu jest wersją rozwojową mapy Bydgoszczy z 1908 roku (pharus schutzmarke) . Po czym wnoszę? Styl grafiki, czcionki są w zasadzie takie same. Dodatkowo charakterystycznym elementem obu map są wstawione izometryczne miniatury kluczowych budynków (na mapie w Rojscie zostały usunięte, ale na chociażby pl. Zbawiciela widać ślad po usunięciu tej miniatury). Dodatkowo na linii Brdy w fikcyjnym miejscu uszkodzenia wału jest taki sam dziwny uskok. I tłumaczyłoby to też Śluzę Trapezową (w końcu w 1908 jeszcze była w czynnej służbie).
Link do mapy Pharusa
http://maps.mapywig.org/m/City_plans/Ce ... K_1908.jpg
Link do mapy Pharusa
http://maps.mapywig.org/m/City_plans/Ce ... K_1908.jpg
- BYDZIAK 1958
- brak
Zaglądałem do pudełka z moimi mapami. Moje 'stare plany' są z 1927 i 1945. Jest tam kilka różnych ciekawostek. O tych, które od razu wpadły mi do oka, napiszę w temacie 'stare mapy', bo tu jest remat filmowy...BYDZIAK 1958 pisze:
-
Adam Artur
- BSMZ Bunkier
Ja tu widzę jeszcze jedno podobieństwo do sytuacji w Bydgoszczy. Chodzi o obóz, las i ulica Solna , gdzie znajdowano po wojnie jak i jeszcze w latach 2016-2017 niemieckie trupy w lesie... Jest taka opinia ,że być może tu radzieckie NKWD urządziło filię Centralnego Obozu Pracy Potulice i do czerwca 1945 roku trzymało Niemców. W filmie Rojst taki wątek też się pojawia - dotyczy obozu NKWD,gdzie trzymano cywilów - Niemców, a ich trupy długo po wojnie były jeszcze znajdowane w lasie.
Możesz podrzucić jakieś źródło do tej Solnej?
-
Adam Artur
- BSMZ Bunkier
-
felamela66
- brak
Rojst97 oglądałam jakiś czas temu i naprawdę jest to dobry serial, który śmiało można polecić każdemu, kto lubi takie dramaty, kryminały i klimaty lat 90'