Dlaczego ten?
1. Bo to ciekawy budynek z interesującą historią.
2. Dyrekcja zgodziła się na moją wizytę.
Dla jasności. Byłem tam turystycznie (w pełnym słowa tego znaczeniu) aby zobaczyć jak zakład wygląda od środka.
Nie jako pensjonariusz.
Zobaczymy m.in. celę izolacyjną, więzienną, spacerniak, wejdziemy na dzwonnicę pobliskiej Kolegiaty pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, aby zobaczyć zakład z wysokości.
Zakład Karny widok z wieży Kolegiaty na pocysterskie zabudowania.
Dla porządku dodam, że prezentowane zdjęcia wewnątrz zakładu zostały wykonane w celu ich publikacji. Z zrozumiałych względów nie wszystkie zdjęcia można było pokazać i nie wszystko można było fotografować, co jest dla mnie jasne, zrozumiałe i nie podlegające dyskusji.
Zdjęcia przybliżą Wam wizerunek zakładu, jego historię i współczesność.

Kolejne ujęcie z wieży.
Przeznaczenie
Zakład Karny w Koronowie jest jednostką typu zamkniętego dla mężczyzn będących recydywistami penitencjarnymi z oddziałem zakładu karnego typu półotwartego. Placówka ma miejsce dla 595 skazanych.
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/xc/w ... 9DTsNB.jpg
Klasyczne ujęcie. Po prawej rzeka Brda.

Widok z skarpy po drugiej stronie Brdy. Za moimi plecami bloki osiedla.
Z tej wieży Kolegiaty tuz pod dzwonami wykonałem zdjęcie z wysokości
Historia
Zakład Karny w Koronowie utworzony został w 1819 roku na mocy reskryptu króla Fryderyka Wilhelma III, kiedy to władze pruskie przejęły majątek Zakonu Cystersów wraz z klasztorem i kościołem. Adaptacja zabudowań klasztornych na więzienie trwała rok. Klasztor pochodzi z XIV wieku. W chwili przejęcia miał zabudowę typowo barokową, której elementy architektoniczne i dekoracyjne pozostały do dzisiaj.

"Trojan".Widok z skarpy na Zakład Karny.
W II połowie XIX wieku, zgodnie z ówczesnymi trendami penitencjarnymi, władze pruskie wybudowały nowy pawilon celkowy. W latach 1838-1849 pojawiła się nowa koncepcja, która sukcesywnie wcielana była w życie, tzw. system celkowy. Polegał on na odbywaniu kary przez jednego skazanego w jednej celi, z jednym łóżkiem i Biblią. Aby zrealizować ją, władze wybudowały wspomniany pawilon celkowy - charakterystyczny budynek współcześnie górujący nad pozostałymi zabudowaniami, który nosi potoczną nazwę „Trojan”. Budynek został ukończony w ekspresowym tempie w 1871 roku. Wybudowano go za kontrybucje wojenne nałożone przez Prusy na Francję po przegranej wojnie. Do 1920 roku w więzieniu odbywali wyroki przestępcy kryminalni z terenu Prus Zachodnich.

Brama wejściowa.
26 stycznia 1920 roku gen. Józef Haller w imieniu RP przejmuje wiezienie. W przejętym wiezieniu władze polskie osadzają przestępców kryminalnych i politycznych.
Po wybuchu II Wojny Światowej 2 września decyzją gen. Władysława Bortnowskiego więźniowie zostają wypuszczeni. Naczelnik Skowroński udzielił swoistej amnestii osadzonym, a funkcjonariusze zostają ewakuowani do Warszawy i Lublina.

Świetlica. Tu pensjonariusze grają w "pingla".

Wejście do cel.

Wewnętrzny dziedziniec zakonny. Obecnie znajduje się tu boisko i ławeczki.
Niestety dołu nie można pokazać. Szkoda.