Postanowiłem założyć taki temat, aby pokazać i przypomnieć co mieliśmy do dyspozycji w poprzedniej epoce w sklepach zabawkarskich, kioskach i Centralnych Składnicach Harcerskich
 Będzie to może bardziej temat wspomnieniowy, ale także będę chciał pokazać w nim modele wykonane ze starych zestawów, dostępnych w tych "ciężkich" dla modelarzy czasach, jak same zestawy. Ja głównie zajmuję się modelami lotniczymi w skali 1/72, ale mam też modele w innych różnych skalach i nie tylko lotnicze, a z biegiem czasu zaprezentuję tutaj to co mam w swojej "Jaskini"
  Będzie to może bardziej temat wspomnieniowy, ale także będę chciał pokazać w nim modele wykonane ze starych zestawów, dostępnych w tych "ciężkich" dla modelarzy czasach, jak same zestawy. Ja głównie zajmuję się modelami lotniczymi w skali 1/72, ale mam też modele w innych różnych skalach i nie tylko lotnicze, a z biegiem czasu zaprezentuję tutaj to co mam w swojej "Jaskini"  Zapraszam więc wszystkich chętnych do prezentowania w temacie swoich archiwaliów modelarskich i zabawkowych. Modeli z tamtych czasów o różnej tematyce: pojazdowej, okrętowej, kolejowej, kosmicznej itd, itp.
 Zapraszam więc wszystkich chętnych do prezentowania w temacie swoich archiwaliów modelarskich i zabawkowych. Modeli z tamtych czasów o różnej tematyce: pojazdowej, okrętowej, kolejowej, kosmicznej itd, itp.  
 Na początek pokażę znane modele krajowej wytwórni ZTS z Pruszkowa

Nie jeden z nas zaczynał swoje modelarskie przygody, właśnie na tych zestawach
 które jak na tamte czasy prezentowały nawet dosyć wysoki poziom (JAK-1M, Czapla) i niektórzy modelarze porównywali je do zachodnich modeli, a Łoś był szczytowym osiągnięciem wytwórni
 które jak na tamte czasy prezentowały nawet dosyć wysoki poziom (JAK-1M, Czapla) i niektórzy modelarze porównywali je do zachodnich modeli, a Łoś był szczytowym osiągnięciem wytwórni  Najgorszym modelem z Pruszkowa okazał się Ił-2m3, który został okrzyknięty najgorszym gniotem jaki powstał w pruszkowskiej wytwórni. Modele te są dostępne do dzisiaj, ale z racji zużycia form wtryskowych ich jakość pozostawia wiele do życzenia
 Najgorszym modelem z Pruszkowa okazał się Ił-2m3, który został okrzyknięty najgorszym gniotem jaki powstał w pruszkowskiej wytwórni. Modele te są dostępne do dzisiaj, ale z racji zużycia form wtryskowych ich jakość pozostawia wiele do życzenia 

Z tej wytwórni były jeszcze jakieś dwa okręty, ale to nie moja działa więc może ktoś się znajdzie kto ma i pokaże
 Z tej wytwórni były jeszcze jakieś dwa okręty, ale to nie moja działa więc może ktoś się znajdzie kto ma i pokaże 

ale mam następną i powalczę dalej
 ale mam następną i powalczę dalej