Tak może nie z naszego podwórka, ale zabytkowy tramwaj woził turystów po Rydze w 1986 roku. U nas w tamtych latach można było pomarzyć o takiej atrakcji, zresztą dzisiaj też to wszystko raczkuje. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale jest to zdjęcie zdjęcia. Po prawej widoczny tramwaj Tatra T3SU.
Może to będzie OT, ale uwagę moją zwrócił brak pantografów. A na dodatek te obieraki prądu, przypominają te nasze przedwojenne 'tyczki z rolką'... Ale prawdę zna pewnie spooney...
Zdjęcie jest słabej jakości ale tramwaje mają pantografy, są to „tyczki z rolką” które były zmorą motorniczych, szczególnie jak tramwaj za szybko przejeżdżał skrzyżowanie z trakcją trolejbusową. Wtedy motorniczy zakładał rękawice na dłonie i maszerował na tył wagonu i celował pantografem w trakcję
Na zdjęciu jeden z pierwszych (a nawet ponoć pierwszy) bydgoski tramwaj, który pojawił się w naszym mieście w 1888 roku, Pierwszą linię tramwajową uruchomiła w Bydgoszczy berlińska firma Ingenieur Harestadt und Contag. Jak widać wozy miały napęd owsiany, pierwsze wagony posiadały 20 miejsc siedzących i po 5 stojących na platformach. Pierwszy tramwaj elektryczny pojawił się na naszych ulicach w 1896 roku dzięki Allgemeine Elektrizitatswerke. Ciekawostką jest fakt, iż Bydgoszcz otrzymała trakcję elektryczną przed Poznaniem, Katowicami, Łodzią, Krakowem czy Warszawą.
Maciej pisze:Na zdjęciu jeden z pierwszych (a nawet ponoć pierwszy) bydgoski tramwaj, (...)
^^^ A może to nie pierwszy, a pięćdziesiąty siódmy...
Nie otwierają się mi niektóre zdjęcia... Wiem że gdzieś wstawiłem (chyba tu, na pierwszej stronie wątku) konny tramwaj, pomykający ul Mostową w 1958... Czy ktoś z Was widzi zdjęcia, czy tylko napis 'Obrazek' ?
Czytałem gdzieś że na ul.Długiej przy podjeździe na Wełniany Rynek czekał człowiek z koniem i wprzęgał go do wagonika, a po wyjechaniu na prostą wyprzęgał i czekał na następny.
BYDZIAK 1958 pisze:Nie otwierają się mi niektóre zdjęcia... Wiem że gdzieś wstawiłem (chyba tu, na pierwszej stronie wątku) konny tramwaj, pomykający ul Mostową w 1958... Czy ktoś z Was widzi zdjęcia, czy tylko napis 'Obrazek' ?
^^^ Sporo zdjęć dodawałem przez stronę o takim linku : http://www.fileagent.co.uk/upload.php Ale nie wiem, co tam się stało, bo teraz gdy na to klikam, to pokazuje się jakieś biuro turystyczne... Link znalazłem kiedyś, chyba na ssc i działał dobrze. Jeśli to 'wstawianie' należało do nich, to pewnie pousuwali zdjęcia. Najgorsze jest to, że nie pamiętam ile i jakie zdjęcia wstawiałem za 'ich' pośrednictwem...
Dzisiaj rano wstawiłem swoja relację ze zwiedzania zajezdni w marcu 2000 roku. Na YT jest juz taki film. Może ktoś się na nim rozpozna. (Na początku jest jeszcze fragment relacji z TVB Przy kopiowaniu 'obcięło' autorów materiału. To K Raszeja i P Kaja.) http://www.youtube.com/watch?v=UdGDJpyXmDQ