Tramwaje w Bydgoszczy

To co jeszcze pozostało i to czego już nie ma. Nie tylko militarne
Awatar użytkownika
lumix26
brak

Re: Tramwaje w Bydgoszczy

Post autor: lumix26 »

No ładnie bydziak żeś zmajstrował :roll: ale żeby dwóch motorniczych prowadziło tramwaj ciekawe :mrgreen:

trochę ode mnie
Obrazek
Obrazek
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Mam pytanie czy ten wóz nr 14 nie stoi przypadkiem na początku ul.Zygmunta Augusta 1 ?
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

^^^
Fragment chodnika i płotu, w 'szczelinie' między ramką zdjęcia (lewa strona), a przodem tramwaju, wyglądają tak samo jak na przedwojennych zdjęciach. Zagadkowo wygląda dalszy płot za tramwajem, z prawej strony.
jaras
BSMZ Bunkier

Post autor: jaras »

Ten płotek to było ogrodzenie parku który znajduje się do dzisiaj przy ul.Unii Lubelskiej
Awatar użytkownika
Ewing
Admin
Admin
Kontakt:

Post autor: Ewing »

Trzy perełki, które znalazłem wśród innych ciekawych rodzinnych fotografii i innych pamiątek :)
Na zdjęciach jest moja nie żyjąca już babcia (ta w jasnej spódnicy i na ostatniej fotce po prawej stronie).

Obrazek

Obrazek

Obrazek
AERO
brak

Post autor: AERO »

Prawda, że "perełki" !
AERO
brak

Ciekawe , czy możliwe jest ustalenie miejsca wyk. tych zdjęć ? (pierwsza fotka ;) )
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Niesamowite pamiątki! Dwa pierwsze zdjęcia są jak widać zrobione w tym samym miejscu, w czasie postoju tramwaju. Można kombinować, że to np. na Bartodziejach, bo tam jeździła linia 'B'. ale wieksza ilość 'mundurowych' sugeruje fotkę np w rejonie zajezdni... Tory tuż przy krawężniku, drewniany płot... Jest to niezła zagadka... :D
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

W 1969 roku, w czasie nakręcania 'tramwajowej' sceny do filmu Sąsiedzi' został wykorzystany nasz, wtedy jeszcze 'czynny zabytek'.
Nie jestem pewny, ale być może pojawił się jeszcze w bydgoskim epizodzie, dawnego serialu TVP o enigmie...

Obrazek
AERO
brak

Ktoś mi kiedyś mówił, że w latach 50\60 jedna z bydgoskich linii tramwajowych ( chyba nr 4 ? ) docierała niemal do samego Szpitala im. dr. Jurasza.
Linia ta z ul. Chodkiewicza skręcała w ul. Lelewela a następnie przekraczała obecną ul. Powstańców Wlkp. i kończyła się mijanką na placu , przy ul Jurasza.
Czy ma ktoś może jakieś info. na ten temat ?
krajan
BSMZ Bunkier
Kontakt:

Post autor: krajan »

Tutaj jest coś na ten temat:

http://forum.komunikacja.bydgoszcz.pl/p ... f=7&t=3470

Ogólnie to forum to dobre miejsce na poszukiwanie odpowiedzi na wątpliwości :)
AERO
brak

Ciekawe forum , ale na ten temat jest niewiele.
Andrzej
brak

Post autor: Andrzej »

AERO pisze:Ktoś mi kiedyś mówił, że w latach 50\60 jedna z bydgoskich linii tramwajowych ( chyba nr 4 ? ) docierała niemal do samego Szpitala im. dr. Jurasza.
Linia ta z ul. Chodkiewicza skręcała w ul. Lelewela a następnie przekraczała obecną ul. Powstańców Wlkp. i kończyła się mijanką na placu , przy ul Jurasza.
Czy ma ktoś może jakieś info. na ten temat ?

Tak, to linia nr 4. Od 14.09.1969 do 05.04.1970 oraz 04.10.1970 do 26.08.1974 miała końcowy przystanek na Jurasza. Zmiana trasy w 1970 roku była spowodowana remontem ul. Chodkiewicza. Informacje pochodzą z wydanej niedawno monografii "Bydgoskie Tramwaje" ( http://eurosprinter.com.pl/147,bydgoskie-tramwaje.html ). Polecam, mimo dość wysokiej ceny.
Korzystałem czasem z tej linii, szczególnie pamiętam przejazd nocnym kursem, gdy przejazd na trasie Dworzec PKP - Szpital trwał 7 min. Gdy później czytałem, że jakiś tramwaj z "nieznanych" przyczyn wypadł z toru, to się nie dziwiłem :)
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Kiedyś, na ssc pytano o wygląd 'trójkąta' na Okolu. Zrobiłem wtedy taki 'rysunek na zdjęciach' (zdjęciach z ssc)

Obrazek

Było tam tak, do czasu budowy wiaduktu przy Czarnej Drodze, - tramwaje cofając się, skręcały w ul Staroszkolną, (foto 1 - lewe) a z niej wyjeżdżały w prawo w Grunwaldzką. I stąd, aż do ul Wrocławskiej trasa wiodła jednym torem.Zaraz za Wrocławską, rozpoczynał się tor podwójny.Mniej więcej na wysokości ul. Granicznej tory 'skręcały' na środek Grunwaldzkiej. (Na czerwono - miejsce przystanku)

Obrazek

Dodam, że w czasie budowy wiaduktu, zlikwidowano 'trójkąt' (foto 2 - prawe) i zbudowano 'mijankę'. Od tego czasu mogły tam kursować tylko pojazdy dwukierunkowe.
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Słyszałem ostatnio, że tramwaj ulicą Gdańską do Zawiszy w okresie, gdy już wybudowano linię za Artyleryjską, ale jeszcze czynne były tory kolejowe w linii Kamiennej (to miejsce: viewtopic.php?f=34&t=5366&hilit=tramwajowe) dojeżdzał do torów kolejowych, po czym wszyscy wysiadali razem z motorniczym i szli przez przejazd kolejowy do wagonu czekającego za torami. Motorniczy zakładał zabraną z tamtego wagonu wajchę i jechali dalej. Czasem przejazd był zamknięty i wszyscy musieli czekać aż przejedzie pociąg.
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

^^^ Być może było to związane z jakąś chwilową wymianą czegoś... Z tego co ja słyszałem, to przedłużenie linii za Artyleryjską, do Zawiszy, nie było 'przerywane', bo była od razu zbudowana krzyżówka torów tramwajowych z kolejowymi. w ramach tej całej inwestycji.

Na Okole, 'w moich czasach', jeździła dwójka i piątka. Wykorzystując pewne w sieci zdjęcie, zrekonstruowałem nieco Grunwaldzką w czasach PRL-u. :)
Załączniki
Tramwaj na ul. Grunwaldzkiej.
Tramwaj na ul. Grunwaldzkiej.
Grunwaldzka rek..JPG (64.51 KiB) Przejrzano 13893 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Kilka zdjęć rdzewiejącej historii.
Załączniki
Nasze, niszczejące mienie.
Nasze, niszczejące mienie.
kolejka do remontu.JPG (65.36 KiB) Przejrzano 13487 razy
Wydawało by się, że nazwa zobowiązuje...
Wydawało by się, że nazwa zobowiązuje...
do remontu 2.JPG (55.56 KiB) Przejrzano 13487 razy
Czas ma mocne zęby.
Czas ma mocne zęby.
do remontu 3.JPG (55.35 KiB) Przejrzano 13487 razy
Na tych siedzeniach, przynajmniej starsza część z nas, na pewno kiedyś podróżowała.
Na tych siedzeniach, przynajmniej starsza część z nas, na pewno kiedyś podróżowała.
do remontu 4.JPG (79.29 KiB) Przejrzano 13487 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Na końcu tej kolejki stoi Lilpop. Stoi na belkach, położonych na podwoziu 'enki'.
Przy nim stoi tajemnicze podwozie (wózek?). A może to pozostałość po wagoniku ciągniętym kiedyś przez konie?
Załączniki
Lilpop czeka na kolejne życie.
Lilpop czeka na kolejne życie.
do remontu 7.JPG (71.34 KiB) Przejrzano 13487 razy
Tajemnicze podwozie.
Tajemnicze podwozie.
do remontu 8.JPG (61.79 KiB) Przejrzano 13487 razy
Awatar użytkownika
bunkier
brak
Kontakt:

Post autor: bunkier »

Dodajmy że to jest Lilpop III wyprodukowany w 1939 roku, kursował w Łodzi do 1973 roku. Później służył jako altanka na działkach, Do Bydgoszczy trafił w 2004 r.
A na tym wózku leżała oś z pięknymi kołami.
Załączniki
Oś.jpg
Oś.jpg (201.78 KiB) Przejrzano 13485 razy
Stanislaw
brak

Post autor: Stanislaw »

Tramwaje i autobusy na dawnym rondzie XXX-lecia.
Załączniki
15.jpg
15.jpg (113.16 KiB) Przejrzano 13187 razy
ODPOWIEDZ