Szlak wodny Brdą z Borów Tucholskich przez Koronowo

Brda, Kanał Bydgoski, Wisła, Noteć, Wda ...
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Re: Szlak wodny Brdą z Borów Tucholskich przez Koronowo

Post autor: Hrab »

Znajdująca się obok przepławki pochylnia dla tratew miała ciekawy mechanizm napędzający zastawkę spiętrzającą wodę, która w odpowiednim momencie była kładziona w poziomie umożliwiając przepływ tratew. Wtedy zaczynała się „niezła jazda”, którą widać na filmie.
Ciekawe do kiedy działała ta pochylnia zaprojektowana w 1887 roku. Słyszałem, że tratwy pływały też po wojnie przez inny próg – zasypany kanał ulgowy powyżej tego spiętrzenia znanego z pocztówek.
Na filmie właściwie dość trudno jest upewnić się (z powodu jakości nagrania), którędy one płyną.
Załączniki
Pochylnia.JPG
Pochylnia.JPG (58.32 KiB) Przejrzano 7213 razy
poch.JPG
poch.JPG (51.88 KiB) Przejrzano 7213 razy
Awatar użytkownika
szczepan522
brak

Post autor: szczepan522 »

Jaz na okolu. bardzo ciekawe spiętrzenie wody. Fakt woda sama w sobie ma nieciekawy kolor i w życiu bym się ma nie wykąpał, zastanawiałem się nawet czy ręce doń wkładać przepływając tamtędy. Niezapomniany kolor wody ni to zielony ni niebieski trudno powiedzieć, dodatkowo muł i smrodek. Tego typu spiętrzeń jak w okolu powinno chyba być więcej żeby ruszyć troszkę tę rzekę. Pamiętam swego czasu podobny smrodek nad Kanałem Bydgoskim.

Jaz Okole (niestety mam tylko widok w stronę Bydgoszczy):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Ten jaz spiętrzył wodę na wysokość 2 m przed elektrownią w Samociążku, żeby zachować jako taki stan wody w Koronowie. Inaczej cała woda z Koronowa spłynęłaby po wybudowaniu tamy i po Brdzie zostałby bagnisty rów. Poniżej jazu do Brdy włączono szlak tratew - niebieskie kreski - biegnący (od zbudowania tamy w Pieczyskach) Zalewem Koronowskim i Kanałem Lateralnym, a na końcu pochylnią z torowiskiem. Można było teoretycznie koryto rzeki w Koronowie całkiem osuszyć lub zostawić mały wybetonowany kanał na środku, albo schować go w betonowej rurze.
Na Wdzie takie właśnie praktyki zastosowano, Myślę, że przyczyną zachowania rzeki w Koronowie było podłączenie do niej kanalizacji deszczowej i ściekowej i nie było innej koncepcji co z tymi ściekami zrobić.
Ciekawe, czy problem ścieków jest już do końca rozwiązany.
Załączniki
jaz.JPG
jaz.JPG (194.35 KiB) Przejrzano 7187 razy
WDW
brak

Post autor: WDW »

Parę lat temu chyba WSG przygotowało raport na temat mocnych i słabych stron Koronowa. Jako podstawowy problem wskazano wysoki poziom bezrobocia wśród mieszkańców oraz fakt, iż znaczna ilość mieszkańców starej części miasta żyje na garnuszku MOPSu. Kto bywa w okolicy budynku cukierni Żmudziejewskich w bok od Rynku, to wie o co chodzi ;) Rewitalizacja okolic starej młynówki zakończyłaby się tak, jak u nas fragmentu Starego Kanału. Dochodzi jeszcze problem podobny do tego z naszymi śluzami: za część obiektów związanych z gospodarką wodną odpowiada spółka Elektrownie Wodne Koronowo, a to też może ograniczyć działalność gminy w tym zakresie.
Situation Normal All F....... Up
WDW
brak

Wrzucę parę fotek od siebie, ale najpierw "parę groszy" - myślę, że dobrze jest przypomnieć sobie historię budowy Zalewu opisaną na wspominanym już na forum blogu:
http://ambrozewski.bloog.pl/id,32948769 ... aid=61469a
Rozważając o przebiegu Brdy przez Koronowo, trzeba zauważyć, iż nie odgrywała ona żadnej roli dla budowniczych Zalewu. Zapora w Pieczyskach miała odpowiednio spiętrzyć poziom wody, która następnie poprzez Jeziora Lipkusz i Białe połączone przekopami trafić miała do kanału roboczego zasilającego elektrownię w Samociążku. Odcinek ten przejął też funkcję żeglowną dawnej Brdy, stąd też usytuowanie przeprawy dla łodzi. Wspomniany kanał w Samociązku pomiędzy jazem awaryjnym i elektrownią służyć miał wyłącznie elektrowni, a nie żegludze. O migracji ryb raczej nikt w drugiej połowie lat 50tych nie myślał. Elektrownię w Smukale budował kto inny i w innych czasach...

Jaz na Okolu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ślad po przeprawie dla łodzi:
Obrazek
Obrazek

Elektrownia wodna Tryszczyn:
Obrazek
Obrazek

Miejsce dawnej przeprawy mostowej Bożenkowo - Łącznica:
Obrazek

Jaz awaryjny na początku kanału dostarczającego wodę do elektrowni w Samociążku:
Obrazek

Zamek wodny w Samociążku:
Obrazek

Elektrownia Samociążek:
Obrazek

Most nad kanałem łączącym Jeziora Lipkusz i Białe:
Obrazek

Zapora w Pieczyskach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Zbliżająca się rzeka do Rudzkiego Mostu, płynie w swoistym wąwozie i przypomina wyglądem Brdę na Piaskach.
Zdjęcie pierwsze - Brda płynie z prawej w lewą, na drugim podobnie - jeszcze 20 metrów i wpłynie pod most w RM. (Oba zdjęcia zrobione z drogi na Cekcyn.)
Załączniki
RM1.JPG
RM1.JPG (108.41 KiB) Przejrzano 7060 razy
RM2.JPG
RM2.JPG (109.67 KiB) Przejrzano 7060 razy
Igor
brak

Post autor: Igor »

Brda na wysokości Gościeradza.
Załączniki
Brda na wysokości Gościeradza
Brda na wysokości Gościeradza
Gościeradz.JPG (120.33 KiB) Przejrzano 6827 razy
Awatar użytkownika
BYDZIAK 1958
brak

Post autor: BYDZIAK 1958 »

Szukałem na forum tematu o elektrowni w Samociążku. Nie znalazłem, pewnie go nie ma.
Mam zdjęcie od kolegi, zrobione tuż po wojnie. Zanim zaczęto budować elektrownię, najpierw robiono odwierty, żeby zbadać grunt. Na zdjęciu widzimy brygadę pracowników wieży.
Z drugiej strony zdjęcia jest opis: " Od lewej: Edwin Tomczak, Jan Szymczuch. Chłopcy: mniejszy - Heniu Tomczak, oraz Janusz Gogoliński." ( Dodam, że zdjęcie przyniósł mi syn 'wyższego' chłopca. )
Załączniki
Samociążek.JPG
Samociążek.JPG (63.12 KiB) Przejrzano 6593 razy
AERO
brak

Post autor: AERO »

W majowe weekendy miałem okazję uczestniczyć w festynach organizowanych przez okolicznych i miejscowych wodniaków. Dowiedziałem się od nich , że podobno zapora w Koronowie p r z e c i e k a !
Jeśli to prawda, to zaczyna się realizować czarna wizja dot. tej właśnie zapory przewidywana już dawno temu ! Wieloletnie, ogromne zaniedbania mogą urzeczywistnić czarny scenariusz dot. również naszego miasta.
Brakuje jeszcze awarii na zaporze we Włocławku !
WDW
brak

Przeciekanie tamy w Pieczyskach to nic nowego, od początku jej powstania są z tym problemy wynikające z zastosowania niewłaściwej technologii budowy. W tym wątku linkowałem blog jednego z budowniczych tamy, jest tam sporo o tej kwestii.
Zresztą ciągle coś przy tamie jest grzebane.
Awatar użytkownika
GrapHite
BSMZ Bunkier

Post autor: GrapHite »

Nasuwa mi się powiedzenie:
Coś w tamie piszczy.
:D
"Czekając na idealny moment, możesz nigdy nie rozpocząć dzieła. Zaczynaj już! Zaczynaj tam, gdzie jesteś i jako ten, kim jesteś" - H. Jackson Brown
ODPOWIEDZ