Igor piszesz o innych nagrobkach. Ja obszedłem ten rejon szerokim kręgiem latem i niczego nie znalazłem. Ale wiem, że pewne znalezisko trafiło do p. Marka Sassa. Nie wiem czy już coś gdzieś o tym napisał. Miało to trafić na ekspozycję przy kościele w Mąkowarsku, a dotyczy pochodzenia kulturowego i wyznaniowego młynarzy.
Hrab pisze:Ciekawe materiały inwentaryzacyjne WDW. Druczki kartotek pokazują, że wydrukowano je w latach 50-tych, ale nie zaznaczono roku spisu. Pewnie to jakieś działania sprzed wypełnienia Zalewu Koronowskiego wodą. Może są też takie dokumenty cmentarza w Wielonku, którego nie odnalazłem? Czy ten grób był poddany ekshumacji i ciała przeniesiono na zbiorowy cmentarz żołnierzy niemieckich ? viewtopic.php?f=9&t=3920&start=20
WDW pisze:W którymś z wątków była mowa o cmentarzu ewangelickim w okolicach Sokole Kuźnica. Otóż w swoich papierach znalazłem ciekawostkę - kartę grobu wojennego żołnierzy niemieckich pochowanych na cmentarzu ewangelickim w miejscowości Hamer, gromada Sokole Kuźnica. Mapka jak i karta raczej na pewno pochodzą z okresu przed powstaniem Zalewu. Na mapce jest np. zaznaczony dawny młyn Hamer.
WDW - to co tu jest cytowane od Ciebie zginęło. Były tam cenne zdjęcia inwentaryzacji zbiorowego grobu. Da się to odtworzyć? Wszelkie hostingi zdjęciowe to nic nie warta "ściema".
Niespodziewanie znalazłem te materiały WDW, które zgrałem na dysk przewidując pewnie problemy ze zdjęciami. Dotyczy to być może opisanego w wątku pochówku zastrzelonych żołnierzy niemieckich - jeńców z 1945 roku. Ale może to są polegli, a tamci rozstrzelani leżą na granicy wody, jak słyszałem od osoby pamiętającej tę historię.
Załączniki
9aee3e45c01b.jpg (167.82 KiB) Przejrzano 3074 razy
65ef69f7c6c4.jpg (171.38 KiB) Przejrzano 3074 razy
511b435216a4.jpg (169.08 KiB) Przejrzano 3074 razy
Na zdjęciu z Odkrywcy.pl pochodzącym z niemieckiego albumu z września widać wioskę młynarską w Sokolu. W lewo należałoby skręcić w stronę cmentarza prosto przez wioskę jechać na drewniany most: https://www.forum.bsmz.org/viewtopic.ph ... lit=sokole