Cmentarz ewangelicki - Sokole Kuźnica

Igor
brak

Re: Cmentarz ewangelicki - Sokole Kuźnica

Post autor: Igor »

Zdjęcia z wczoraj:

Obrazek

Obrazek

Niedaleko cmentarza znajduje się taki oto słupek:

Obrazek

Czy ktoś wie do czego mógł on służyć?
Igor
brak

Post autor: Igor »

Według osoby obeznanej w temacie, niedaleko zdewastowanego grobu znajdują się także inne nagrobki - zakrzaczone w lesie. Czy ktoś je odnalazł?
Awatar użytkownika
Lucim
brak

Post autor: Lucim »

Słupek wysokościowy. To nie nagrobek.
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Post autor: Hrab »

Igor piszesz o innych nagrobkach. Ja obszedłem ten rejon szerokim kręgiem latem i niczego nie znalazłem. Ale wiem, że pewne znalezisko trafiło do p. Marka Sassa. Nie wiem czy już coś gdzieś o tym napisał. Miało to trafić na ekspozycję przy kościele w Mąkowarsku, a dotyczy pochodzenia kulturowego i wyznaniowego młynarzy.
Załączniki
Sokole 1893.JPG
Sokole 1893.JPG (133.89 KiB) Przejrzano 4850 razy
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Hrab pisze:Ciekawe materiały inwentaryzacyjne WDW. Druczki kartotek pokazują, że wydrukowano je w latach 50-tych, ale nie zaznaczono roku spisu. Pewnie to jakieś działania sprzed wypełnienia Zalewu Koronowskiego wodą. Może są też takie dokumenty cmentarza w Wielonku, którego nie odnalazłem?
Czy ten grób był poddany ekshumacji i ciała przeniesiono na zbiorowy cmentarz żołnierzy niemieckich ?
viewtopic.php?f=9&t=3920&start=20
WDW pisze:W którymś z wątków była mowa o cmentarzu ewangelickim w okolicach Sokole Kuźnica.
Otóż w swoich papierach znalazłem ciekawostkę - kartę grobu wojennego żołnierzy niemieckich pochowanych na cmentarzu ewangelickim w miejscowości Hamer, gromada Sokole Kuźnica. Mapka jak i karta raczej na pewno pochodzą z okresu przed powstaniem Zalewu. Na mapce jest np. zaznaczony dawny młyn Hamer.

Obrazek Obrazek Obrazek

WDW - to co tu jest cytowane od Ciebie zginęło. Były tam cenne zdjęcia inwentaryzacji zbiorowego grobu. Da się to odtworzyć?
Wszelkie hostingi zdjęciowe to nic nie warta "ściema".
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Niespodziewanie znalazłem te materiały WDW, które zgrałem na dysk przewidując pewnie problemy ze zdjęciami. Dotyczy to być może opisanego w wątku pochówku zastrzelonych żołnierzy niemieckich - jeńców z 1945 roku. Ale może to są polegli, a tamci rozstrzelani leżą na granicy wody, jak słyszałem od osoby pamiętającej tę historię.
Załączniki
9aee3e45c01b.jpg
9aee3e45c01b.jpg (167.82 KiB) Przejrzano 3068 razy
65ef69f7c6c4.jpg
65ef69f7c6c4.jpg (171.38 KiB) Przejrzano 3068 razy
511b435216a4.jpg
511b435216a4.jpg (169.08 KiB) Przejrzano 3068 razy
Awatar użytkownika
Hrab
brak

Na zdjęciu z Odkrywcy.pl pochodzącym z niemieckiego albumu z września widać wioskę młynarską w Sokolu. W lewo należałoby skręcić w stronę cmentarza prosto przez wioskę jechać na drewniany most: https://www.forum.bsmz.org/viewtopic.ph ... lit=sokole
Załączniki
Sokole 39.jpg
Sokole 39.jpg (68.14 KiB) Przejrzano 2032 razy
ODPOWIEDZ